سنگ نمک کریستال صنعتی از معادن استخراج می شود و سپس به کارخانجات تولید نمک فرستاده می شود. میزان خلوصی که این سنگ نمک دارد مشخص می کند، محصول نهایی که نمک است به عنوان نمک خوراکی تعیین گردد یا نمک صنعتی. سنگ نمک هایی که خلوص آنها بالای ۹۹ درصد باشد بعد از پالایش و تصفیه و افزودن مقداری ید، به عنوان نمک خوراکی روانه بازار میشوند.
اما برخی از سنگ نمکها هستند که خلوص آنها از این میزان کمتر بوده و به عنوان نمک صنعتی شناخته میشوند. البته نمکی از میزان خالصی آن کمتر از ۹۵ درصد باشد، به طور مستقیم به عنوان نمک خوراکی استفاده نمیشود؛ بلکه در صنایع غذایی از این نمک استفاده میشود.
کاربرد نمک صنعتی با توجه به نامی که دارد، فقط و فقط در صنایع و کارخانجات مختلف است. صنایع و کارخانجات زیادی هستند که از نمک کریستال صنعتی استفاده میکنند. نمک صنعتی تنوع زیادی دارد.
فهرست مطالب
نمک کریستالی صنعتی چیست
نمک کریستال صنعتی هم میتواند کیفیت های مختلفی داشته باشد. نمک کریستال صنعتی جزو باکیفیتترین مدل نمک است که امروزه استفاده زیادی هم از آن میشود. امروزه شاهد مدلهای مختلف و ساختارهای متنوعی از نمک کریستالی صنعتی هستیم که هرکدام با توجه به ویژگیها و کیفیتی که دارند، کاربردشان نیز متفاوت است.
نمک کریستال صنعتی در صنایع مختلف علی الخصوص در صنایع آزمایشگاهی به کار میروند. این محصولات کمک میکنند تا محیط درونی و بیرونی آزمایشگاهها برای انجام آزمایش های متعدد آماده و بهینه باشد. استفاده ی دیگری که نمک کریستالی صنعتی دارد.
به کار بردن آن برای تولید کنسرو، محصولات شوری مانند خیارشور و … است. از آنجایی که این نمک کریستال صنعتی برای استفاده در مواد غذایی به کار میرود، حتما باید نمونه باکیفیت و اصل آن خریداری شود.
انواع نمک صنعتی و کاربردهایشان
بررسی انواع نمک صنعتی موجود و ویژگی های هر کدام از آنها:
نمک شیلاتی
اگر بخواهیم نمک شیلاتی را به لحاظ اندازه مورد بررسی قرار دهیم، اندازه ی آن از گردو کوچکتر و از نخود بزرگتر است. این اندازه نمک شیلاتی، بزرگترین اندازه بین انواع نمک صنعتی است.
نمک شیلاتی در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. دباغی، پنیر سازی، چرمسازی، گندزدایی، اسیدسازی، صافکاری و سختی گیری آب من جمله مواردی هستند که به نمک شیلاتی نیاز دارند. نمک شیلاتی برای ذوب کردن برف و یخ جاده به صورت مخلوطی از شن و ماسه به کار برده میشود.
نمک شکری
علت نامگذاری این نوع نمک به شکر، شباهتی است که میان دانههای این نمک با شکر وجود دارد. به لحاظ اندازه سایز دانههای این نمک با شکر مشابه است. نمک شکری با نام نمک حفاری هم شناخته میشود. میتوان گفت در بین نمکهای صنعتی پرکاربردترین نوع نمک، نمک شکری است.
کاربرد ویژه ای که این نمک دارد، برای نمک سود کردن انواع گوشت است. کاربرد دیگر این نمک مانند نمک شیلاتی بوده و از آن برای یخ زدایی جاده در فصلهای سرد سال استفاده میشود.
نمک صدفی
نمک صدفی درخشندگی و شفافیت بالایی دارد. به لحاظ اندازه هم با نمک تصفیه شده، سایز مشابهی دارد. به همین علت است که از این نمک با نام نمک صدفی یاد میشود. نمک صدفی در صنایعی مانند دباغی، لبنیاتسازی، تصفیه سازی، آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
نمک نخودی
یکی دیگر از انواع نمک صنعتی، نمک نخودی است که سایز دانههای آن کمتر از دانه نخود است و از آن برای تهیه و تولید برخی از مواد غذایی استفاده میشود.
در بالا گفتیم که نمک کریستال صنعتی به عنوان نمک خوراکی استفاده نمیشود و استفاده از آن در این صورت سمی و خطرناک است. اما توجه داشته باشید که فقط برخی از انواع نمک صنعتی در فرآیند اولیه تولید مواد غذایی کاربرد دارد و به طور مستقیم به عنوان نمک خوراکی استفاده نمیشود.
نکته قابل توجه در مورد نمک صنعتی
تنوع و کاربرد نمک صنعتی فقط به همین چند مورد ختم نمیشود و این محصول، انواع دیگری نیز دارد. هر کدام از این نمکهای صنعتی ویژگی هایی دارند که موجب شده برای استفاده در کار خاصی از آنها استفاده شود.
نمک صنعتی نیز مانند سایر انواع نمک وجودش در برخی از کارها لازم و ضروری است. برای خرید نمک صنعتی حتما باید دقت شود که هیچ تقلبی در کار صورت نگیرد.
مطلب مهم: تاثیر نمک خوراکی بر لاغری
همچنین برخی افراد سودجو ممکن است نمک کریستال صنعتی را به عنوان نمک خوراکی جا بزنند. شباهت های میان نمک صنعتی و نمک خوراکی موجب انجام چنین کاری میشود.
مطلب پیشنهادی: نحوه کار و قیمت نمک جاده
دسته بندی نمک صنعتی بر اساس سایز مش
نمک صدفی ۱۲۰ و ۱۳۰: نمک صدفی که در بالا معرفی کردیم، سایز دانههای آن دو مقدار متفاوت است.
نمک صنعتی مش ۱۰۰: اندازه دانه و بلور این نمک چیزی حدود دو برابر دانه های شکر است.
نمک صنعتی مش ۹۰: سایز دانه های این نوع نمک صنعتی، از نخود ریز تر بوده و دانههایی یکدست و منظم دارد.
نمک پودری: ریزترین دانه بندی در میان نمک صنعتی به این نوع نمک تعلق میگیرد. به همین علت به آن نمک صنعتی نرم هم گفته میشود. ساختار ریزی که این نمک پودری دارد موجب شده تا خیلی سریع رطوبت را به خود جذب کند و از کلوخه شدن آن جلوگیری کند. نمک پودری در صنایع آجیلسازی، کاغذسازی، اسید، ضد یخ سازی و کلر سازی به کار میرود.
مطلب پیشنهادی: نمک صنعتی چگونه تولید می شود
از دیگر کاربردهای نمک صنعتی میتوان به استفاده از آن در خوراک طیور و کارخانجان مواد اولیه نام برد. نمک پودری به نمک جاده هم معروف است و میتوان از آن برای برفروبی و یخ زدایی در فصل زمستان استفاده کرد.
تفاوت نمک کریستال صنعتی با نمک خوراکی در چیست؟
میزان خلوص
میزان خلوص مهمترین تفاوتی است که میان دو نمک وجود دارد. نمک در حوزههای مختلف پتروشیمی، صنعتی، مواد شیمیایی و مواد خوراکی کاربرد دارد.
اما در تمامی این صنایع از یک نمک استفاده نمیشود. نمک خوراکی میزان خلوص بالایی دارد و در صورتی که از نمک کریستال صنعتی به جای نمک خوراکی استفاده شود، به کلیه و سیستم گوارشی انسان آسیب وارد می شود.
مطلب پیشنهادی: مقایسه انواع نمک بر اساس دانه بندی
تفاوت در کاربرد
بین نمک خوراکی و نمک کریستال صنعتی در کاربرد تفاوت هایی وجود دارد. موارد مصرف نمک صنعتی را در بالا نام بردیم. نمک خوراکی نیز مستقیما در مواد غذایی استفاده میشود. استفاده از نمک خوراکی به میزان لازم و ضروری برای سوخت و ساز بدن مفید و ضروری است.
روش نگهداری
دیگر تفاوتی که بین این دو نمک وجود دارد، تفاوت در روش نگهداری است. نمک خوراکی باید حتما در ظروف در دار نگهداری شود و در معرض نور آفتاب نشود. نگهداری از نمک صنعتی کار آسانتر و سادهتری است.
به مطالعه ادامه دهید: نمک خوراکی از چه عناصری تشکیل شده است