نمک خوراکی یا همان سدیم کلرید که به وفور در طبیعت وجود دارد. در این مقاله درباره مهم ترین منابع دریافت نمک در رژیم غذایی صحبت خواهیم کرد. فرمول شیمیایی نمک خوراکی NACL میباشد . در واقع از دو عنصر سدیم و کلرید تشکیل شده است. واکنش شیمیایی سدیم و کلرید منجر به تولید یک ترکیب سفید رنگ به نام نمک خوراکی شده است.
نمک خوراکی، نمک تصفیه شده با خلوص ۹۹ درصد است. این نمک در آب قابل حل بوده و مهم ترین املاحی است که روزانه باید جذب بدن شود. اما خب نکته ای که در اینجا وجود دارد، زیاد بودن این نمک در بدن هم مضراتی را به همراه خواهد داشت. نمک طعام نام دیگر این نمک بوده و یک ماده لازم وضروری برای سوخت و ساز در بدن میباشد. این ماده کمک میکند که پیامهای عصبی و ماهیچه ها کارشان را به درستی انجام دهند. برای خرید نمک با مشاورین فروش ما در golnamakco تماس بگیرید.
هر فرد مجاز است تا میزان ۵ گرم نمک را به صورت روزانه وارد بدن خود کند. این میزان توسط سازمان جهانی بهداشت مشخص شده است. همانطورکه میدانید تمامی مواد خوراکی که در طول روز مصرف میشوند، نمک دارند. مقدار نمکی که از طریق مواد غذایی وارد بدن یک فرد بالغ میشود، چیزی برابر با با ۳/۵ گرم یا ۳۵۰۰ میلیگرم در روز است.
فهرست مطالب
نمک چیست
نمک خوراکی مهم ترین ادویه ای است که انسانها برای تهیه غذاها از آن استفاده میکنند. از قدیم الایام نیز استفاده از نمک رایج بوده؛ بدین شکل که برای نگهداری موادغذایی در طولانی مدت از نمک سود کردن مواد غذایی استفادده میکردند. این حرکت موجب میشد تا غذا از فاسد شدن و گندیده شدن درامان بماند.
نمک این پودر سفید رنگ برای طعم دهی غذا فوق العاده است. اما برخی افراد عقیده دارند که نمک یک ماده غذایی خطرناک است. اما همانطور که گفتیم ماده ایست مفید و ضروری برای بدن؛ منتها باید به میزان مشخص و لازم مصرف گردد.
حقیقت امر این است که در جهان هستی یک نوع نمک خوراکی وجود دارد، که همان سدیم کلرید است. اما نمک را میتوان از منابع مختلفی به دست آورد. همین امر موجب شده تا خواص نمک و میزان آلودگی ها با یکدیگر تفاوت هایی داشته باشد. نمک ها بر اساس منابع شان تقسیم بندی میشوند:
انواع نمک خوراکی
نمک خوراکی را میتوان در ۴ دسته جای داد:
نمک تصفیه شده ید دار
نمک تصفیه نشده
نمک دریایی
سنگ نمک
نمک تصفیه شده
این نمک همان نمکی است که آن را از بازار تهیه میکنند. نمکی صنعتی که از یک منبع طبیعی به دست آمده است و سپس در فرآیند تصفیه و آلودگی زدایی قرار گرفته است. برخی از نمکهای تصفیه شده هم ید دارند. ید یکی از مواد معدنی مهمی است که بدن نمی تواند آن را دریافت کند و برای تامین آن به مواد غذایی نیاز دارد.
سنگ نمک
سنگ نمک یک نوع نمک طبیعی است که مانند نمک دریا برای بدن خواص زیادی دارد. اما یکی از کاربردهایی که سنگ نمک دارد، استفاده از آن به عنوان یک سنگ تزئینی میباشد و کمتر مصرف خوراکی دارد.
مهم ترین منابع دریافت نمک در رژیم غذایی کدام اند
نمک خوراکی مورد نیاز برای بدن انسان از مواد غذایی مختلف به دست می آید.
نمک به صورت طبیعی در نان، برنج، لبنیات و سایر مواد غذایی وجود دارد. برای مزه دار کردن و پخت غذا هم به صورت جداگانه از نمکها استفاده میگردد.
خواص نمک خوراکی
مصرف بیش از اندازه نمک خوراکی میتواند مضرات جبران ناپذیری را داشته باشد؛ اما از ضروری بودن آن برای بدن غافل نشوید. متعادل ترین میزان مصرف نمک روزانه برای هر فرد، حدود ۵ گرم است. اما در کشور ما این میزان چندین برابر بوده و به همین علت است که برخی مصرف آن را ممنوع و حتی مضراعلام کرده است.
مطلب پیشنهادی: مقایسه انواع نمک بر اساس دانه بندی
مهم ترین خواص نمک خوراکی برای بدن
۳ مورد از مهم ترین خواصی که نمک خوراکی برای بدن دارد:
حفظ فشار خون
نمک به حفظ فشار خون کمک می کند و موجب می شود که آب جذب کلیه ها شود. عدم وجود نمک کافی در بدن موجب خشکی بدن و از کار افتادن کلیهها خواهد شد و دستگاه گوارش نیز دچار مشکل میشود.
گرفتگی عضلات
برای اینکه عملکرد ماهیچه ها و عضلات غیرارادی بهتر شود، وجود نمک در کنار پتاسیم لازم است. عدم وجود نمک در بدن موجب میشود که هنگام تعریق زیاد و یا فعالیت ورزشی زیاد، آب بدن به مقدار زیادی از دست برود و دچار اسهال و استفراغ شوید. گرفتگی عضلات، احساس گزگز در دست و پا از عوارض کمبود نمک است. میزان کافی نمک در رژیم غذایی برای همه افراد علی الخصوص ورزشکاران لازم و ضروری است.
مطلب پیشنهادی: خواص درمانی مصارف نمک آبی
مبارزه با عفونت ها
نمک هم به پیشگیری از گندیدگی مواد غذایی کمک می کند، و هم موجب میشود تا عفونت در بدن شکل نگیرد. نمک موجب میشود که دندان و لثه هم مقاوم و ایمن باشند. هنگامی که دندان و لثه دچار عفونت شد.
ماساژ نمک روی این قسمت ها به کاهش و التهاب درد و همچنین خروج عفونت کمک می کند. در طب سنتی هم غرغره کردن آب و نمک و کشیدن آب نمک در بیینی به پاکسازی سینوس و برطرف شدن گرفتگی بینی کمک میکند.
خواص نمک فقط به همین موارد بسنده نشده و خواص و فوایدی دیگری هم دارد. میزان مناسب از نمک در بدن سبب تقویت سیستم ایمنی، پیشگیری از پوکی استخوان، تسهیل خواب، کمک به سلامت قلب، درمان پف چشم، کاهش استرس شود و بهصورت موضعی برای لایه برداری پوست استفاده گردد.
مطلب پیشنهادی: نمک کریستال خوراکی
عوارض نمک
نمک علاوه بر فواید، عوارضی هم دارد. افزایش فشار خون در برخی افراد به علت مصرف بیش از اندازه نمک است. مصرف نمک موجب نگهداری آب در بافت می شود و اگر زیاد باشد، در بدن تورم ایجاد خواهد شد. مصرف بالای نمک بیماری های مختلفی را در بدن به وجود می آورد.
سرطان معده، پوکی استخوان، افزایش میل به خوراکی های شور از عوارض نمک است. افزایش مصرف نمک تشنگی را زیاد کرده و نتیجه آن مصرف آب و احتباس آن در بدن افزایش مییابد که همین موضوع سبب بروز بسیاری از بیماریها میشود.
نمک دریا بهتر است یا سنگ نمک ؟!
در بالا یادآور شدیم که نمک خوراکی انواع مختلفی داشته و هر کدام منابع تولید متفاوتی دارند. در طب سنتی بهترین نمونه نمک خوراکی، سنگ نمک است. نمک دریا، برای مصرف خانگی بهترین گزینه است و میزان ید زیادی دارد.
به مطالعه ادامه دهید: ویژگی های نمک حفاری