مقاله ای جامع درباره فواید و مضرات مصرف نمک خوراکی تهیه کرده ایم تا بیشتر در مصرف نمک روزانه مورد نیاز خود نمک یکی از مواد مهم و موردنیاز برای بدن است.
اگر در مصرف نمک زیاده روی شود، ضررهای غیر قابل جبرانی برای بدن خواهد داشت. نمک خوراکی ترکیبی یونی است. متشکل از سدیم و کلر که نقش اساسی در سوخت و ساز بدن دارد.
عملکرد صحیح عضلات و انتقال پیام عصبی از مواردی است که مصرف نمک در بدن ایفا میکند. مصرف نمک هم باید میزان متعادلی داشته باشد. مصرف نمک زیاد موجب افزایش فشار خون شده و ریسک حمله قلبی و سکته مغزی را زیاد می کند.
اگر بدن انسان به میزان لازم نمک خوراکی دریافت نکند. موجب بروز اسهال و استفراغ شده و یا فعالیت شدید بدنی و در هوای گرم، سبب جبران املاح از دست رفته بدن میشود.
فهرست مطالب
چه مقدار نمک بخوریم
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده بدن انسان باید روزانه پنج گرم نمک در طول روز مصرف کند. مصرف نمک برای بدن ضروری بوده و اگر در مصرف آن زیاده روی شود مشکلات زیادی برای بدن به وجود میآورد.
اما ایرانی ها بیشتر از این میزان مجاز نمک مصرف میکنند و به همین علت است. که نمک خوراکی یک ماده سمی و مضر شناخته شده است. این میزان مصرف دو تا سه برابر بیشتر از توصیه سازمان بهداشت جهانی است.
مهمترین منابع دریافت نمک در رژیم غذایی
– نمک آشپزخانه و نمک سر سفره
– انواع غذاهای آماده مثل سوسیس، کالباس، همبرگر انواع کنسروها مانند کنسرو خورش ها، کنسرو سبزیجات
– انواع خوراکیهای شور مانند چیپس، چوب شور و لبنیات شور مانند پنیر، دوغ و کشک
– انواع ترشیجات شور
– آجیل و مغزهای شور
خوردن نمک زیاد فاکتور مؤثر در پرفشاری خون
یکی از علل بالا رفتن فشار خون مصرف زیاد نمک است. مصرف بیش از حد نمک بیماری های زیادی را برای بدن به وجود میآورد و موجب ایجاد بیماریهای کلیوی، افزایش خطر چاقی، پوکی استخوان، سنگ کلیه و سرطان معده میشود.
فواید مصرف نمک خوراکی
اما در کنار این ضررها و مضراتی که نمک خوراکی برای بدن دارد، مزایا و فواید زیادی هم دارد
– یکی دیگر از فواید نمک کمک به متعادل نگه داشتن میزان قند موجود در خون است.
– نمک به صافی و از بین رفتن چسبندگی مخاط دهان کمک می کند.
– به جذب مواد مغذی درون غذا کمک میکند.
– در تنظیم خواب نقش دارد.
– مصرف نمک تاثیر زیادی بر سرفه های خشک دارد.
– برای بیماری زکام و سینوزیت مؤثر است.
– نمک بصورت یکی ماده ضد حساسیت مانند آنتی هیستامین عمل می کند.
مطلب پیشنهادی: مهم ترین منابع دریافت نمک در رژیم غذایی
– از کرامپ یا گرفتگی عضلات جلوگیری میکند.
– در فراهم کردن انرژی بدن نقش دارد.
– باعث بهبود عملکرد سلولهای عصبی میشود.
– نمک باعث از بین رفتن اسید های به وجود آمده در بدن می شود.
واقعیت این است که نمک به اندازه طبیعی و مقدار لازم برای بدن (در بزرگسالان حدود ۵-۶ گرم در روز) ضروری است. مقدار کم یا زیاد آن هر دو باعث بروز عوارضی در بدن میشوند.
نمک خوراکی به تنفس راحت در هنگام سرماخوردگی و آنفولانزا و آلرژی هم کمک می کند. بهترین مزیتی که نمک به عنوان یک ماده درمانی دارد، در دسترس بودن و قیمت مناسب آن است.
سرماخوردگی و آلرژی، بینی گرفته و آبریزش بینی من جمله بیماری هایی هستند که با نمک می توان آن ها را درمان کرد. اسپری نمکی بینی، سرم نمکی برای قرقره و شستشوی بینی روش های درمان با نمک خوراکی است.
مطلب مهم: نمک خوراکی از چه عناصری تشکیل شده است
فواید و مضرات مصرف نمک خوراکی و عوارض آن
کاهش فشارخون
مصرف زیاد نمک فشار خون را بالا برده و در مقابل کمبود آن هم موجب کاهش فشار خون میشود. خون رسانی قلب به تمامی اعضای بدن نیز به سختی صورت میگیرد. همین خاصیت نمک موجب شده تا تعداد ضربان قلب عادی شود.
گرفتگی ماهیچهها
اگر بدن به میزان کافی نمک دریافت نکند، گرفتگی عضلات اولین مشکلی است که به وجود میآید. ورزشکاران برای انجام ورزش و راحتی در این امر باید نمک مصرف کنند.
مضرات استفاده زیاد از نمک
افزایش فشارخون
افزایش فشار خون اولین و مهم ترین بیماری است که در صورت افزایش مصرف نمک حاصل می شود.
ایجاد درد در اندامها و آسیب به مویرگها
نمک خوراکی سبب ذخیره آب درون بدن شده و وقتی مقدار آن زیاد شود آب زیاد در بدن و خون میماند.
این فشار خون بالا درد را در اندام ها افزایش داده و حتی موجب آسیب جدی در مویرگ ها می شود. البته مقداری از نمک اضافه بدن از طریق ادرار و تعریق از بدن خارج می شود.
اما بدن کودکان به اندازه بزرگسالان توانایی دفع نمک را ندارند. بنابراین بهتر است که غذاهایی که نمک کمتری دارند مصرف کنند.
مقدار نمک مجاز برای کودکان ذر طول روز، در کودکان ۴-۶ سال حدود ۳ گرم، ۱-۳ سال حدود ۲ گرم، در نوزادان ۷-۱۲ ماه ۱ گرم و در نوزادان زیر ۷ ماه کمتر از یک گرم میباشد. در کودکان بالای ۷ سال نیز تقریباً مانند افراد بالغ که حدود ۵-۶ گرم در روز ذکر شد مصرف شود.
مطلب پیشنهادی: مقایسه انواع نمک بر اساس دانه بندی
بروز حمله قلبی و سکته مغزی
نمک زیاد در بدن موجب شده تا فشار زیادی به کلیه و مغز به وجود آید. نمک خوراکی زیاد باعث بروز حمله قلبی (مسدود شدن یکی از سرخرگهای خروجی از قلب و سکته مغزی (از کار افتادن قسمتی از مغز) میشود.
پوکی استخوان
نمک زیاد کلسیم را از خون می گیرد و ادرار از بدن خارج می شود. نمک زیاد هم چنین موجب بروز پوکی استخوان می شود.
فواید و مضرات مصرف نمک خوراکی
راهکارهایی برای کاهش نمک مصرفی در غذا
– سر سفره نمکدان قرار ندهید.
– به مقدار محدود و کم از مواد غذایی شور مانند خیاشور استفاده شود.
– پتاسیم باعث خنثی شدن نمک می شود پس از میوه و سبزیجات بیشتر مصرف کنید.
– غذاهای آماده، مانند کنسروها، فستفود به خصوص سوسیس و کالباس، دارای مقدار زیادی نمک هستند، از مصرف زیاد آنها پرهیز کنید.
کاهش نمک در غذا در اوایل سخت خواهد بود و اوایل فکر می کنید که غذا برای شما بی مزه به نظر می رسد.
اما در طول زمان حس چشایی شما تغییر خواهد کرد. با گذشت زمان به کم نمکی خوراکی غذا عادت کرده و دیگر آن غذاها بی مزه به نظر نمیرسند. فواید و مضرات مصرف نمک خوراکی
به مطالعه ادامه دهید: ویژگی های نمک حفاری