کاربرد نمک در صنعت

گل نمک 9 خرداد 1401 مقالات , 180

در این مقاله قصد داریم درباره کاربرد نمک در صنعت صحبت کنیم، با ما همراه باشید. استفاده از نمک صنعتی در صنایع مختلف رایج است. مثلا در صنعت نفت از نمک برای افزایش تراکم گل و خاک استفاده می کنند تا بتوانند حفاری ایمن تر و کارآمد تری داشته باشند. در حفاری نمک زیادی استفاده نمی‌شود اما لازم است برای تسهیل در این امر از نمک استفاده کرد.

شرکت های داروسازی هم برای ساخت کپسول و تولید محلول نمکی از نمک صنعتی استفاده می کنند. استفاده از نمک در پزشکی و داروسازی برای تهیه محلول‌های شور پرکاربرد است.

یکی دیگر از کاربرد‌های رایجی که نمک صنعتی دارد استفاده از آن در جاده ها برای ایجاد رانندگی ایمن تر می‌باشد. حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد از نمک در جهان برای بهبود ایمنی حمل و نقل ها استفاده می گردد. این نمک‌ها می‌توانند در فصل زمستان برای ذوب کردن برف و کاهش نقطه انجماد یخ مورد استفاده قرار بگیرند.

گروه کارخانه جات گل نمک

نمک صنعتی

نمک صنعتی گونه ی دیگری از نمک های موجود می باشد که انواع مختلفی هم دارد. نمک های صنعتی را بر اساس اندازه و ساختار آن ها در صنایع استفاده می کنند. نمک صنعتی براساس اندازه بلوری که دارد در صنایع مختلف به کار برده می شود.

استفاده از این محصول در صنایعی مانند آجیل و چرم سازی رایج بوده و آن ها این نمک ها را به شکل پودر در آورده و به عنوان نمک پودری از آن استفاده می کنند. صنایع کوچک و بزرگ زیادی هستند که برای انجام کارهای خود به این نوع نمک نیاز دارند.

این نوع نمک را می توان پس از استخراج در درصد خلوص‌های متفاوت دسته بندی کرد و هر کدام از آن‌ها را با توجه به نیاز در صنایع مختلف به کارد برد.

نمک اغلب در جاده ها قبل از هوای مه گرفته پخش می شود و به یک لایه سطحی از آب نمک امکان محافظت بیشتر در برابر یخ زدگی را می دهد.

مطلب پیشنهادی: نمک صنعتی چگونه تولید می شود

به طور کلی می توان کاربرد نمک در صنعت را یک عنصر حیاتی در نظر گرفت که وجود آن در فرآیندهای صنعتی لازم و ضروری است. لازم به ذکر است که برای تولید محصولات شیمیایی، استفاده از نمک رکن اصلی بوده و برای ساخت شیشه، کاغذ، پلاستیک، لاستیک، منسوجات، رنگها، چرم، آرایشی و دارویی از آن استفاده می شود.

دامپروری و دامداری

سنگ نمک صنعتی برای سختی گیری آب

برای استفاده در تصفیه خانه‌ها

سنگ نمک صنعتی برای احیای رزین

استفاده سنگ نمک برای دیگ بخار و بویلر

کاربرد‌های دیگری از نمک صنعتی هستند.

فروش نمک صنعتی

انواع نمک صنعتی

نمک صنعتی بر اساس گرید‌های مختلفی وجود دارد و می‌توان آن‌ها را بر اساس این گرید‌ها تقسیم بندی کرد. نمک حفاری، پودری، صدفی، نمک شیلاتی، نمک شکری و نمک نخودی از انواع نمک‌های صنعتی بوده که هر کدام کاربرد مختلفی دارند.

نمک پودری

این نوع نمک دارای دانه های بسیار ریز بوده و شکل ظاهری آن تا حد زیادی با نمک‌های دیگر متفاوت است. این نوع نمک را باید حتما در جای خشک و تاریک قرار داد.

هر گونه رطوبت دشمن این نمک است و آب و هوای مرطوب باعث می‌شود تا شکل ظاهری نمک بهم بخورد. تهیه اسید، ، کاربرد در صنعت تصفیه، صنعت بازیافت، استفاده در مرغ داری از جمله کاربرد های نمک پودری است.

مصارف و کاربرد نمک در صنعت دارد موجب شده تا این نمک به نمک نرم صنعتی معروف گردد. کاربرد اصلی این نمک در تولید اسید و دان و نهاده‌های مرغ و طیور است.

نمک صدفی

درخشندگی این نوع نمک زیاد است. به لحاظ شکل ظاهری این نوع نمک را می توان با نمک خوراکی مشابه در نظر گرفت. دانه هایی شفاف و درخشنده که هم در نمک صدفی و هم در نمک  خوراکی موجود می‌باشد. از نمک صدفی در صنایعی همچون دباغی، صنعت لبنیات و تصفیه استفاده می گردد.

نمک صدفی را می‌توان دو دو سایز مش ۱۲۰ و ۱۳۰ تهیه کرد. این نمک ریزترین سایز نمک دانه بندی قبل از نمک پودری است. بلور های این نمک، درخشندگی و شفافیت بالایی دارند و از این رو به آن ها نمک صدفی گویند. نمک صدفی از لحاظ اندازه و سایز دانه مشابه کاربرد نمک در صنعت تصفیه است.

انواع نمک صنعتی

نمک شیلاتی

این نوع نمک بزرگترین نمونه نمک صنعتی بوده که اندازه ذره های آن حدود ۵-۱۰ میلی متر است. از این نمک همان طور که از نامش مشخص است، در صنعت شیلات و گندزدایی استفاده می گردد.

از دیگر کاربرهایی که نمک شیلاتی دارد، استفاده از آن در سختی گیری آب، احیای رزین‌های غیر فعال شده، صاف کاری‌های بسیار دقیق قطعات ریز، صنعت چرم سازی و دباغی، پنیرسازی و بسیاری از صنایع دیگر می‌باشد.

طرز تهیه نمک شیلاتی به این صورت است که سنگ نمک را به شکل قطعه سنگ های بزرگ می شکنند و نمک خرد شده با اندازه ۵ تا ۱۰ میلی متری تولید می‌گردد. دانه های نمک شیلاتی اندازه های بزرگی داشته و از یک دانه نخود و کوچکتر تا یک گردو سایز بندی می‌شوند.

نمک آسیاب صنعتی

نوع دیگری از نمک صنعتی که متشکل از یک کلرید سدیم کریستالی سفید است. این نمک از تبخیر خورشید به وسیله آب نمک تولید شده است. این نمک کاربردهای گسترده ای داشته و از ان برای تولید مواد شوینده، رنگرزی نساجی، محصولات رزین و سایر فرآیند‌های شیمیایی استفاده می‌گردد.

نمک خورشیدی کیلین خشک

کاربردهای صنعتی این کاربرد نمک در صنعت مربوط به پنهان کاری، تصفیه آب و برف و یخ می باشد. اندازه های نمک خورشیدی کیلین خشک در ۴ سطح ریز و درشت، متوسط، درشت و فوق العاده موجود است.

نمک های گرانول فله

کاربردهایی که این نوع نمک در صنایع دارد، مربوط به موارد زیر است:

ساخت مواد شیمیایی

پردازش نساجی

ذوب فلزی

تولید چرم

تولید کاغذ و پالپ

تبادل یونی تهویه آب

ساخت آب نمک

نمک فله خرد شده درشت پردازش شده

نمک خورشیدی کیلین خشک

نمک فله خرد شده درشت پردازش شده دارای پرده درشت بوده که با تبخیر خوشیدی تبلور می یابد. از این نمک برای از بین بردن ناخالصی سطح است. این محصول مطابق با ASTM D632، نوع ۱، درجه ۱، نمکی در نظر گرفته شده برای عملیات راه سازی جاده است.

این نمک فقط برای استفاده های صنعتی در نظر گرفته شده اند.

تصفیه آب

برف و یخ زدایی

نمک شکری یا نمک حفاری

سایز مش این نوع نمک ۱۱۰ بوده و شباهت زیادی به دانه های شکر دارد. علت نام گذاری این نوع نمک به نام شکری به همین علت است. پرمصرف ترین نوع  مصارف نمک صنعتی، نمک شکری است. کاربردهایی که این نمک دارد برای حفاری، فرایند نمک سود کردن گوشت‌ها خصوصاً گوشت خوک در کشور گرجستان و استفاده در پنیر لیقوان و غیره می‌باشد.

نمک صنعتی مش ۱۰۰

دانه ها و بلورهایی که این نمک دارد، از شکر بزرگتر بوده و تقریبا ۲ برابر است.

مش ۹۰ هم نوع دیگری از نمک ها هست که دانه های آن کمی ریز تر از نخود بوده و اندازه یکسان و منظمی دارد.

تفاوت نمک صنعتی و خوراکی

تا اینجا با نمک صنعتی و کاربردهای فراوانی که در صنعت دارد آشنا شدید. کاربرد نمک در صنعت فراوان بوده و همان طور که دیدید نمونه های مختلفی از نمک صنعتی در سایز‌های مختلف موجود می‌باشد. بین نمک صنعتی و نمک خوراکی تفاوت هایی وجود دارد، که در ادامه آن را مطرح خواهیم کرد.

تفاوت نمک صنعتی و خوراکی

تفاوت در میزان خلوص نمک

نمک صنعتی نسبت به سنگ نمک خوراکی درجه  خلوص کمتری دارد و متفاوت با نمکی است که در سفره‌ها برای طعم دار کردن غذا استفاده می‌کنیم. مهم ترین عامل تفاوتی که بین نمک خوراکی و نمک صنعتی وجود دارد، همین میزان خلوص نمک است.

نمک خوراکی ۹۹ درصد میزان خلوص و نمک صنعتی ۹۵ درصد میزان خلوص را داراست. پالایش و تصفیه نمک خوراکی به راحتی امکان پذیر بوده و مشکلی برای کلیه و مسمومیت در بدن ایجاد نمی‌کند. نمک صنعتی به دلیل خلوص کمتر و املاح تصفیه ناپذیر زیادی که دارد در صنایع استفاده می‌گردد.

مطلب پیشنهادی: تفاوت مواد سازنده و کاربرد نمک صنعتی و سنتی

تفاوت در موارد استفاده نمک

تفاوتی که در بین نمک صنعتی و نمک خوراکی وجود دارد، موجب شده موارد استفاده از آن ها نیز متفاوت باشد. کاربرد نمک در صنعت پتروشیمی، تولید مواد شوینده و چرم سازی، دامپروری، پلاستیک، تولید آب آشامیدنی، پرورش دام و طیور، رنگ نساجی و بسیاری از موارد دیگر صنعتی مربوط به نمک صنعتی می‌باشد.

نمک خوراکی میزان خلوص بالایی دارد و تصفیه آن بهتر انجام می‌گیرد.همین ویژگی موجب شده تا نمک خوراکی در غذاها استفاده گردد. ویژگی برتر دیگری که نمک خوراکی نسبت به نمک صنعتی دارد، وجود کلر و سدیم در این نوع نمک است. این کاربرد نمک در صنعت برای زیبایی پوست و مو و سلامت مفید و لازم است. نمک خوراکی نقش مهمی در کارکرد بدن دارد. برای سوخت و ساز بدن بسیار مفید است.

تفاوت در روش نگهداری

نگهداری از نمک صنعتی با نمک خوراکی روش بسیاری متفاوتی از همدیگر دارند. نمک خواکی حتما باید در ظروفی که دربسته هستند قرار داده شوند. این ظروف می‌توانند پلاستیکی باشند یا شیشه ای. هم‌چنین این ظروف باید دور از نور آفتاب نگهداری شوند. زیرا نور آفتاب باعث می‌شود تا ید موجود در این نمک از بین برود.

نگهداری از نمک صنعتی ساده تر از نمک خوراکی بوده اما توجه داشته باشید که این نمک هم نباید در معرض رطوبت قرار گیرد. کاربرد نمک صنعتی در صنایع مختلف چیست؟

خرید نمک صنعتی

خرید نمک صنعتی

ایران یکی از کشورهایی است که داران معادن نمک بوده و جزو معدود کشورهای تولید کننده نمک معدنی در جهان است. برای خرید نمک صنعتی می‌توانید گل نمک را انتخاب کنید. این مجموعه با امکان دسترسی به معادن نمک، باکیفیت ترین نمک را از معادن استخراج می‌کند.

تماس