همه چیز درباره معدن نمک صنعتی: نمک صنعتی یکی از عناصر حیاتی است که در بخش صنعت از آن استفاده های زیادی میشود. در صنایع برای تولید بخشی از محصولات خود به نمک صنعتی نیاز دارند. نمک صنعتی همانطور که از نامش پیداست کاربرد صنعتی داشته و به هیچ وجه به عنوان نمک خوراکی قابل استفاده نخواهد بود.
صنایعی مانند شیشه سازی، پلاستیک، کاغذ، منسوجات، رنگ و آرایشی و دارویی برای انجام و تولید محصولات خود به نمک صنعتی نیاز دارند. استفاده از نمک به این موارد ختم نشده و برای بهبود ایمنی در حمل و نقل هم از آن استفاده میشود. حدود ۸۰ درصد از نمک در جهان برای این منظور صرف می شود.
نمک صنعتی بر خلاف نمک خوراکی درجه خلوص کمتری دارد. درجه خلوص آن حدود ۹۵ درصد است و دلیل آن هم این است که نمک صنعتی تصفیه نمی شود. این نمک از معدن نمک صنعتی به روش های مختلف استخراج می شود.
فهرست مطالب
معدن نمک صنعتی
ایران دارای معادن زیادی است که یکی از آن معادن، معدن نمک صنعتی است. برخی از شهرهای ایران دارای معدن نمک صنعتی هستند. شهرستان گرمسار پایتخت نمک کشور است و این شهر دارای معادن و کارخانجات نمک است.
معادن نمک را می توان به صورت های مختلف پیدا کرد. معدن نمک کوهی و نمک دریاچه. معدن محلی است برای دخیره ماده معدنی؛ یعنی در معدن نمک، سنگ نمک وجود دارد که نمک را به روش های مختلف از سنگ نمک استخراج می کنند.
برخی از کارخانه نمک صنعتی با استفاده از ابزارآلاتی که دارند می توانند بخشی از سنگ نمک را در معدن نمک قابلیت دسترسی دارد، استخراج کنند. در گذشته به کمک کارگر، بیل و کلنگ نمک را از معادن استخراج می کردند و با چهارپایان سنگ نمک استخراج شده را به شهر میبردند. اما این روش معایب زیادی را داشت.
معایب استخراج نمک از معادن به روش سنتی
میزان استخراج و تولید سنگ نمک و محصول نمک خیلی کم بوده و این میزان نمی توانست پاسخگوی نیاز بازار باشد.
هزینه هایی که برای استخراج پرداخت می شد نسبت به نمک تولید بالاتر بود.
بخشی اعظمی از سنگ نمک در معدن باقی می ماند و امکان دسترسی به آن وجود نداشت
اما در حال حاضر برای استخراج نمک از معدن نمک از روش های دیگری انجام می شود:
استخراج سنگ نمک به صورت معدنی و روباز
استخراج سنگ نمک به صورت تونلی
سنگ نمک دارای چندین نوع مختلف است که هر کدام در صنعت خاصی قابل استفاده است. ویژگی هایی که سنگ نمک دارد موجب شده کاربرد زیادی در زندگی انسان ها داشته باشد. استخراج سنگ نمک از معدن نمک صنعتی طی چند مرحله و توسط دستگاه های مخصوص انجام می شود. در نهایت نمک با اندازه های گوناگون به دست می آید.
آشنایی با انواع نمک صنعتی
همه چیز درباره معدن نمک صنعتی و معرفی انواع نمک صنعتی و کاربردشان در صنایع مختلف:
نمک پودری
کوچکترین دانه نمک به لحاظ ابعاد است و هیچ گونه ساختار کریستال شکلی ندارد. نمک پودری به دلیل ساختاری که دارد، رطوبت را سریع جذب کرده و کلوخه می شود؛ به همین دلیل است که نگهداری را سخت می کند. در تولید و دانه بندی نمک صنعتی محیط خشکی را انتخاب می کنند و در این امر هم دقت بالایی دارند. صنایع زیادی هستند که از نمک پودری استفاده میکنند:
چرم سازی و دباغی
تصفیه و گندزدایی
حفاری نفت و میادین گازی
صنایع غذایی همچون آجیل و خشکبار
تولید ضدیخ
بازیافت
کلرسازی
اسید سازی
نمک صنعتی شیلاتی
همه چیز درباره معدن نمک صنعتی: همانطور که از نامش پیداست از این نمک در صنایع شیلاتی استفاده میشود. کاربرد دیگری که نمک شیلاتی دارد و خیلی هم مهم است، استفاده از آن برای پیشگیری و درمان برخی بیماری ها است.
بیماری هایی که بر روی آبشش آبزیان به وجود آمده است. مانند قارچ، انگل، عفونت. نمک شیلاتی از یخ زدن تخم ماهی و اّبزیان در فصول سرد سال جلوگیری میکند. هم چنین میتواند دمای استخر آب را کنترل کرده و اجازه ندهد که تخم ماهی و آبزیان یخ بزند.
بیشتر بخوانید: درمان سر درد با نمک
کاربردهای دیگری که نمک شیلاتی دارد، در صنعت حمل و نقل، برف روبی جاده و جلوگیری از یخ زدگی و لغزندگی جاده است. این نمک دانه های درشتی دارد که می تواند در آب کردن یخ و برف کارایی بهتری داشته باشد. می توان به این نمک، نمک جاده و یا نمک ضدیخ هم گفت.
نمک صنعتی صدفی
همه چیز درباره معدن نمک صنعتی و بالاترین کیفیت نمک صنعتی متعلق به نمک صدفی است. نمک صدفی ساختار نرمی داشته و شبیه به دانه های مروارید است. سایز دانه نمک به نمک تصفیه یا نمک خوراکی هم شباهت دارد. قبل از نمک پودری، کوچکترین سایز دانه بندی را این نمک دارد. نمک صنعتی ساختار خاصی دارد و به نام نمک مرواریدی و نمک صنعتی شناخته شده است.
در فرایند های خاص صنایع مختلف از این انواع نمک برای صادرات استفاده می شود. ظاهر شفاف نمک موجب شده تا نمک خلوصی برابر با ۹۹ درصد داشته باشد که در صنایع اسیدسازی و تولید مواد شوینده از آن استفاده می گردد.
از مش بندی ۱۳۰ هم در صنایع دباغی برای جلوگیری از فساد پوست استفاده میگردد. کاربرد دیگر نمک صدفی گند زدایی آب است. این نمک جایگزین مناسب آب ژاول بوده و برخلاف آب ژاول هیچ خطر شیمیایی را ندارد.
نمک صنعتی شکری
سایز دانه های نمک شکری برابر با دانه های شکر است. از این نمک در صنایع مختلفی مانند پتروشیمی، حفاری، شرکت نفت، خوراک دام و طیور و نمک سود کردن مواد غذایی استفاده میگردد.
بیشتر بخوانید: خرید دقیق ترین دانه بندی نمک صدفی
از کدام نمک صنعتی به عنوان نمک جاده استفاده می شود
همه چیز درباره معدن نمک صنعتی: نمک جاده نوعی نمک صنعتی است که دارای ناخالصی است. نمک جاده قهوه ای رنگ بوده و ماشین آلات بخصوصی برای استخراج و بسته بندی آن استفاده می گردد. سال های زیادی است که برای یخ زدایی از سطح خیابان ها و جادهها از نمک صنعتی استفاده میگردد. نمک جاده را با مقداری شن و ماسه مخلوط کرده و برای رفع یخ زدایی به کار می برند.
نمک پودری یا نمک نرم و نمک شیلاتی بهترین نوع نمک صنعتی هستند. که می توان از ان ها به عنوان نمک جاده و نمک ضدیخ نام برد. نمک پودری به دلیل ترکیباتی که دارد تمایلش برای چسبندگی به ماشین آلات بیشتر است. نمک شیلاتی گزینه مناسبی برای ذوب کردن لایه متراکم برف و یخ است. این نمک در برف و یخ نفوذ می کند و پیوند میان این دو را می شکند. همه چیز درباره معدن نمک صنعتی
به مطالعه خود ادامه دهید: نمک صورتی چیست و چه خواصی دارد