نمک صنعتی چگونه تولید می شود: زمانی تقریبا تمام نمک صنعتی مورد استفاده در تجارت از تبخیر آب دریا تولید می شد و نمک دریا هنوز یک کالای اساسی در بسیاری از کشورهای دریایی است، به ویژه در جاهایی که آب و هوای خشک و تابستان طولانی است. نمک تجاری از سنگ نمک و همچنین از آب دریا و سایر آب نمک های طبیعی و مصنوعی تولید می شود.
اکثر آب نمک های مصنوعی از پمپاژ آب به بسترهای نمک زیرزمینی به دست می آیند. مقدار قابل توجهی از آب نمک به طور مستقیم در کشورهای صنعتی استفاده می شود. نمک خوراکی موجود در نمکدان شما و نمکی که در تولید مواد غذایی استفاده می شود محصول نهایی یک فرآیند دو مرحله ای استخراج و تصفیه است که به نام محلول استخراج و تبخیر آب نمک نامیده می شود.
فهرست مطالب
نمک صنعتی چیست
نمک صنعتی به نمکی می گویند که درجه خلوص آن کمتر از نمک خوراکی است. تفاوت اصلی این نمک با نمک خوراکی در درجه خلوص پایین تر، عدم تصفیه و عدم برخورداری از ید است. مقدار خلوص نمک خوراکی ۹۹ درصد است.
به علت تصفیه و پالایش کامل نمک خوراکی، این نوع نمک در به وجود آمدن سنگ کلیه و سایر مشکلات نقش ندارد. کاربردهای نمک صدفی فراوان است. نمک صنعتی و معدنی در صنایعی همچون تصفیه آب و فاضلاب, دباغی پوست، اسید سازی، تولید مواد بهداشتی و شوینده و بسیاری از صنایع دیگر به کار می رود.
ایران معادن نمک فراوانی دارد و جز بیست تولیدکننده نمک های معدنی در جهان به حساب می آید. با این حال به علت گرانی فرآیند تصفیه نمک خام، قسمتی از نمک استخراج از معادن و دریاچه های نمک، به شکل تصفیه نشده به عنوان نمک خوراکی وارد بازار مصرف غذایی می شود.
کاربرد نمک صنعتی چیست
نمک صنعتی کاربردهای مختلفی در صنایع دارد. بخشی از کاربرد آن را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
- مناسب برای دامپروری و دامداری
- سنگ نمک برای سختی گیری آب
- کاربرد در تصفیه خانه ها
- سنگ نمک مناسب برای احیای رزین
- کاربرد سنگ نمک برای دیگ بخار و بویلر
نمک صنعتی چگونه تولید می شود با آن آشنا شوید
این نمک در انواع و گریدهای مختلفی تولید می شود. برخی از مهم ترین انواع نمک معدنی عبارتند از: نمک شکری، نمک شیلاتی، نمک نخودی، نمک صدفی، نمک پودری، نمک جاده و نمک حفاری.
نمک صدفی ریزترین سایز نمک دانه بندی، قبل از نمک پودری یا نمک نرم صنعتی به حساب می آید. بلورهای این نوع نمک، درخشندگی و شفافیت زیادی دارد. از این رو به نم صدفی معروف است. نمک صدفی از نظر اندازه و سایز دانه ها به نمک تصفیه نیز شبیه است.
نمک شکری به علت شباهت سایز دانه های آن به دانه های شکر به نمک شکری معروف است. نمک شکری را می توان پر مصرف ترین دانه بندی های نمک صنعتی دانست. به علت اندازه دانه های این نمک، مش ۱۱۰ نیز به آن می گویند.
منظور از نمک صدفی چیست
نمک صدفی به دلیل سفیدی و شفافیت دانه های آن به این عنوان معروف است. اگر کمی توجه کنیم، نمک خوراکی نیز دانه هایی شفاف و درخشنده داردو از این رو نمک صدفی از نظر شکل ظاهری با نمک خوراکی نیز شباهت دارد، اما کاربرد های متفاوتی را برای افراد فراهم می کند.
این نوع نمک از نظر کیفیت جزء بهترین نمک های صنعتی به شمار می رود. فرایند کلی تولید این نمک به این صورت است که سنگ نمک استخراج از معادن به کمک دستگاه سنگ کوبی، کوبیده می شوند و نمک خرد شده مش بندی و دانه بندی می شوند.
در فرایند تولید این نمک نیز دستگاه های مورد استفاده نیز بسیار اهمیت دارند که دقیق و به روز باشند. نمک صدفی یا همان نمک مش ۱۲۰ و ۱۳۰ غیر از کاربردهای صنعتی، در اکثر صنایع غذایی نیز در تناژ بالا به کار می رود.
از نمک شکری چه اطلاعاتی دارید
نمک شکری از پرطرفدارترین و محبوب ترین نمک صنعتی است. این نمک بعد از نمک شیلاتی، از درشت ترین نمک های صنعتی در بازار به حساب می آید. علت نامگذاری این نمک این است که دانه بندی آن شباهت زیادی به شکر دارد.
این نمک، از لحاظ دانه بندی مابین نمک صدفی و نمک شیلاتی قرار می گیرد. این محصول در بین مصرف کنندگان و تولید کنندگان، نام های دیگری دارد که از جمله آنها می توان به نمک حفاری، نمک مش ۱۱۰، نمک نفت، نمک آنتی کیک و نمک درشت نانوایی اشاره کرد.
نمک حفاری یا شکری چه کاربردهایی دارد
سایز دانه بندی نمک مش معمولا از ۱٫۲ تا ۲٫۵ میلی متر است که در شرکت های مختلف وجود دارد. این نمک کاربرد و مصارف بالایی دارد که در ادامه چند نمونه از این آن را به شما معرفی خواهیم کرد.
- نفت و حفاری
- نمک سود کردن گوشت
- خوراک دام
- صنایع پتروشیمی
- صنایع شیمیایی
نمک شکری چگونه تولید می شود
سنگ نمک هایی که از معدن استخراج می کنند به کارخانه منتقل می کنند سپس بهترین سنگ ها انتخاب شده و وارد دستگاه سنگ شکن می شوند. در این مرحله نمک را به سایز های مختلف تقسیم بندی می کنند. از طریق بالابر به سرندها انتقال می دهند.
سرند ها سایز ها را تفکیک می کنند و به مخزن انتقال می دهند، اما سایزهایی که قابل تفکیک نیستند به دستگاه والس ارسال می شوند و مجددا وارد سرند می کنند.
۰۰۰۰۰نمک های تفکیکی نیز در مخزن ها به مرحله بعدی که بسته بندی آنها در وزن های مختلف ۲۰ کیلوگرم الی ۲ تنی صورت می گیرد و در زمان بسته بندی به صورت مداوم به وسیله مسئولین کنترل کیفیت ببرسی شده و در نهایت به مقصد انبار مشتری ارسال می شود.
دلیل عدم کاربرد نمک جاده در مناطق سرد چیست
نمک صنعتی دیگری با نام نمک جاده نقطه انجماد آب را از طریق یک فرایند معروف به افسردگی نقطه انجماد کاهش می دهد. نمک در مقدار کمی آب مایع به یون های مولکولی آن قرار دارد. ذرات اضافی برای آب برای یخ زدن مشکل ایجاد می کند و نقطه انجماد آب را کاهش می دهد.
بنابراین، برای نمک جاده نیاز به مقدار کمی آب مایع دارد. این بخشی از دلیلی است که نمک جاده در آب و هوای بسیار سرد چندان مناسب نیست. زیرا در آب به راحتی از بین می رود.
علت استفاده از نمک جاده
یکی از روش های معمولی برای پاکسازی جاده های یخی استفاده از نمک جاده است که باعث کاهش دمای انجماد آب و ذوب یخ ها می شود. استفاده از نمک در جاده ها در کشورهای مختلف روش استاندارد است و تحقیقات نشان می دهد که نمک پاشی در جاده ۸۵ درصد خطر لیز خوردن و تصادف را کاهش خواهد داد.
از مهم ترین مشکلاتی که نمک پاشی جاده دارد، زنگ زدگی قطعات خودرو است. علاوه بر این، مطالعات زیست محیطی نیز نشان داده است که استفاده از نمک جاده برای از بین بردن یخ زدایی بر منابع آب، خاک و گیاهان و حیات وحش تأثیر منفی می گذارد.
مزایای استفاده از نمک ضد یخ
تاثیر نمک صنعتی نوع نمک ضد یخ در جلوگیری از حوادث برای هیچکس پوشیده نیست. طبق تحقیقات انجام شده به ازای هر ۱۰٪ اصطکاک سطح جاده، ۲۰٪ کاهش در تصادفات را به دنبال دارد. این مطالعه همچنین نشان می دهد که یخ زدایی با نمک ضد یخ تا ۹۳٪ از تصادفات را کاهش می دهد.
علاوه بر این، نمک یک یخ زدایی مناسب از نظر هزینه ای است که اکثر کشورها از آن استفاده می کنند. نمک صنعتی ضدیخ روشی مقرون به صرفه ای است که از برخورد، جراحات و تلفات در بزرگراه ها جلوگیری می کند.
نحوه عملکرد نمک ضد یخ به چه صورت است
به نمک ضد یخ نمک جاده نیز می گویند. این نمک ترکیباتی بسیار ویژه ای دارد و یخ و برف را به طور کامل و در سریع ترین زمان ذوب می کند. نمک ضد یخ در بسته بندی های ۲۵ و ۳۵ کیلویی و حتی ۱ تنی در بازار وجود دارد.
شهرداری ها و ادارات راه و ترابری مشتریان اصلی و پرو پا قرص این نمک جاده هستند. برای افرادی که به مقداری کم از این نمک نیاز دارند، ارسال نمک در مقادیر پایین تر نیز امکان پذیر است. شهرداری های هر شهر، برای رفاه حال مردم، هر ساله میزان بالایی نمک ضد یخ در تناژهای مختلف را خریداری می کنند.
تفاوت نمک صدفی با نمک پودری
نمک صدفی جز ریزترین سایز نمک دانه بندی، قبل از نمک پودری و نمک صنعتی به حساب می آید. بلورهای این نمک، دارای درخشندگی و شفافیت زیادی است. نمک صدفی از نظر اندازه و سایز دانه بندی ها به نمک تصفیه نیز شباهت دارد.
نمک صدفی کاربرد های زیادی دارد. از جمله این کاربردها می توان به صنعت دباغی، صنعت لبنیات و تصفیه اشاره کرد. این نمک صدفی جز دسته نمک های صنعتی قرار می گیرد. نمک پودری دارای دانه های ریزتری است که از شکل ظاهری تفاوتی با دیگر انواع نمک صنعتی دارد.
هوای مرطوب به این نمک اسیب می زند و به محض قرارگیری آن در آب و هوای مرطوب شکل ظاهری خود را از دست می دهد.
از نمک پودری چه اطلاعاتی دارید
نمک پودری دانه بندی مشابه آرد دارد و از هیچ گونه دانه بندی برخوردار نیست. این نمک در صنایعی کاربرد دارد که این دانه های نمک، در تولید آن ها مشکل ایجاد می کند. این نمک در شرایط آب و هوایی نسبتا خشک تولید و نگهداری می شود. زیرا رطوبت، شکل ظاهری آن را از بین می برد.
کاربرد نمک پودری چیست
این نوع نمک به علت کاربردهای صنعتی، به نام های نمک نرم و نمک آردی نیز معروف است. در ادامه چند مورد از مصارف نمک صنعتی (نمک پودری) را در اختیارتان خواهیم گذاشت.
- صنایع اسید سازی و کلر سازی
- کارخانجات ضد یخ سازی
- دان و نهادهای مرغ و طیور
- کارخانجات تولید آجیل
- کارخانجات تولید مواد اولیه ترکیبی
- کارخانجات تولید کاغذ
- صنایع چرم سازی
نمک صنعتی چگونه تولید می شود بهترین کیفیت نمک پودری
به دلیل دانه بندی ریز این نمک، رطوبت هوا در کمترین زمان جذب آن می شود و کلوخه شدن آن را در پی دارد. به همین دلیل شرایط نگهداری این نمک، دشوار است و باید در کیسه های جداگانه بسته بندی شود و در محلی خشک از آن نگهداری کرد.
از دیگر عواملی که در کیفیت نمک اهمیت زیادی دارد، سنگ نمکی است که از آن، نمک پودری به دست می آید. سنگ نمکی، کیفیت بالا و مطلوبی دارد که ناخالصی کمتری در آن پیدا می شود.
نمک حفاری چه نوع نمکی است
نوع دیگر نمک صنعتی در حفاری هایی که برای یافتن منابع طبیعی همچون نفت و گاز انجام می گیرد، استفاده از نمک امری اجتناب ناپذیر است. علاوه بر کاربردهایی همچون روانکاری و خنک کنندگی مته های دستگاه حفاری، مصارف مهم دیگری نیز در پروژه حفاری ها دارد.
منابع طبیعی مانند نفت، گاز و آب برای استخراج و بهره برداری به حفاری های عمیق در سطح خشکی یا دریا نیاز دارند. این امر به کمک دستگاه های خاص و البته به کمک گل حفاری، انجام می گیرد.
این گل حفاری نقش مهمی را در افزایش تراشه های زمین و جلوگیری از ریزش چاه حفاری بر عهده دارد. از دیگر موادی که برای کنترل ترکیب شیمیایی و حفظ خاصیت گل حفاری به آن اضافه می شود نمک است.
این نمک که به دلیل برخورداری از آهک، بیکربنات سدیم، سنگ گچ و دولومیت، به نمک صنعتی حفاری معروف است، در افزایش تراکم گل حفاری نقش مهمی دارد.
کاربرد نمک حفاری
این نمک کاربردهای متنوعی دارد که در ادامه به شرح ان می پردازیم.
- روانکاری و خنک کنندگی سر مته حفاری
- کنترل پروسه حفاری از طریق تغییر در PH حفاری
- پردازش نفت خام
- تصفیه آب طبیعی
چرا باید از نمک حفاری باید استفاده کرد
همانطور که می دانید، میادین و چاه های نفت وگاز در شرایط گوناگونی قرار دارند. برخی از این میادین در شرایطی هستند که ساختار خاک آن منطقه شن و ماسه بیشتری دارد و به همین دلیل از ساختار سستی برخوردار هتسند که باید از ماده ای برای استحکام آن استفاده کرد.
در حالی که نفتی که خاک رس بیشتری دارد، استحکام آن نیز بالاتر است. عدم استحکام کافی در حفاری این احتمال را ایجاد می کند که فروریختن دیواره ها را به همراه دارد و به تجهیزات و حتی افرادی که در آنجا هستند آسیب جدی وارد می کند. به همین دلیل نمک حفاری بهترین گزینه برای استحکام است. نمک صنعتی چگونه تولید می شود