فهرست مطالب
نمک حفاری
معرفی و کاربرد جامع انواع نمک : نمک حفاری یکی از عمده ترین موادیست که برای حفاری دورانی استخراج نفت و گاز استفاده می شود. بهره مندی از این نوع نمک ها باعث افزایش چگالی گل حفاری شده و مانع ریزش چاه می شود. بنابراین، جزء جدایی ناپذیر این فرآیند به شمار می رود. حفاری عمدتا به وسیله ی گل های بر پایه ی آب شروع شده و با عمیق تر شدن، فاز جامد بیشتری به گل افزوده می شود. آب نمکی که برای حفاری چاه های نفت مورد استفاده قرار می گیرد به عنوان نیروی بیرون ریزنده ی نفت عمل می کند.
به صورت کلی حالت های نمک در گل حفاری بدین شرح است:
- آب دریا با کلرور سدیم
- آب شور با کلرور سدیم
- آب سیر شده از نمک یا املاح اشباع شده با کلرور سدیم
گل هایی که برای حفاری چاه های نفت مورد استفاده قرار می گیرند می توانند از نمک حفاری دو نوع محلول اشباع شده و فوق اشباع را بسازند. در محلول فوق اشباع دانه های نمک به صورت حل نشده در محلول باقی می ماند که برای حل دانه ها به آن مقداری آب اضافه می کنند. نمک حفاری را به اشکال مختلف نمک صنعتی دانه بندی شده، نمک شکری و سنگ نمک مورد استفاده قرار می دهند. اما به صورت کلی نمک شکری مناسب ترین نوع نمکیست که به منظور حفاری چاه ها می توان استفاده کرد.
نمک ضد یخ
نمک ضد یخ اصطلاحا به نوعی از نمک ها گفته می شود که در فصول سرد سال برای ذوب کردن برف و یخ ایجاد شده بر روی جاده ها و گذرگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از نمک ها به دلیل مکانیزم درونی خود باعث کاهش دمای جاده می شود. با کاهش دمای جاده یخ ایجاد شده ذوب می شود و حتی از تشکیل لایه های جدید نیز جلوگیری خواهد شد.
بیشتر بخوانید: نحوه عملکرد نمک ضد یخ
رایج ترین ماده ای که برای یخ زدایی جاده ها و گذرگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد کلرید سدیم است. NaCl یا همان کلرید سدیم به دلیل گرانول های بسیار بزرگتر به راحتی در جاده پخش می شود( از مصرف نمک هایی با دانه های بسیار ریز و یا پودری به صورت کلی برای نمک پاشی در جاده خودداری می شود، زیرا این نوع نمک ها به راحتی قابلیت پخش را ندارند و به دستگاه می چسبند.)
نمک ضد یخ یا نمک جاده عمدتا دارای درجه ی خلوص بالایی نیست. این ترکیب در اکثر اوقات از شن و ماسه و نمک تشکیل شده که بسته به میزان برودت هوا از درصدهای مختلفی از این مواد استفاده می کنند. اما به صورت معمول ۷۰ درصد ترکیب نمک های ضد یخی که برای ایمن کردن جاده ها از یخ بندان مورد استفاده قرار می گیرد از شن و ماسه بوده و ۳۰ درصد باقی مانده را نمک تشکیل می دهد.
نمک های ضد یخ از نظر شیمیایی و فیزیکی پایدارند. از نظر سمی بودن هم درصد پایینی از آسیب را به محیط زیست وارد می کنند. با این حال، در استفاده از نمک های ضد یخ باید تعادل داشت و بیش از اندازه ی استاندارد از این نمک ها استفاده نکرد. چرا که در اثر استفاده ی بیش از اندازه و جذب این مواد به زمین ضررهای جبران ناپذیری بهمحیط زیست وارد می شود.
معرفی و کاربرد جامع انواع نمک
نمک خوراکی
نمک خوراکی همان نمک تصفیه شده با خلوص بالای ۹۹ درصد است که متشکل از کلر و سدیم بوده و در آب قابل حل می باشد. یکی از املاحی که بدن انسان به شدن به آن نیاز دارد نمک خوراکی می باشد. نمک سفره یا همان نمک خوراکی به صورت معدنی در سنگ نمک و آب دریا قابل برداشت است.
نمک های خوراکی نمک های ناخالصی هستند. زیرا، درصد بالایی از عناصر دیگر را هم در خود دارند. سدیم و سولفات سدیم و کلسیم و پتاسیم و منیزیم و آهن و اکسید آهن و … عناصر تشکیل دهنده ی نمک های خوراکی هستند که به صورت ترکیب درآمده و نمک خوراکی را تشکیل داده اند.
در مورد اسیدی و قلیایی بودن نمک باید گفت که نمک خوراکی دارای خاصیت خنثی می باشد. زیرا، سدیم به کار رفته شده در ترکیب نمک اسیدی بوده و کلرید آن هم به صورت قلیایی می باشد. وجود این دو ماده در کنار هم، همدیگر را خنثی کرده و به نمک خاصیتی خنثی و بافر می دهند.
نمک های خوراکی را به صورت کلی از دو منبع سنگ نمک و آب شور دریاها و دریاچه های بدست می آورند.
فرآیند تبدیل سنگ نمک به نمک خوراکی
- در ابتدا سنگ نمک ها را در طی حفاری های صورت گرفته شناسایی می کنند.
- به وسیله ی مته های مخصوص حفاری در ابتدا چند حفره بر روی زمین ایجاد می کنند.
- بعد از حفاری نمونه هایی از سنگ نمک را بهره برداری کرده و ارزش و سودآوری معدن را مشخص می کنند.
- سپس سنگ نمک را از معدن استخراج کرده و به کارخانه تولید نمک منتقل می کنند.
- در اینجا نمک ها را طی چند مرحله به قسمت های مختلفی خرد می کنند.
- برای اینکه به نمک ها درجه ی خلوص بیشتری بدهند آن ها را در آب حل می کنند.
- نمک فرآوری شده را از توری های سیمی عبور می دهند.
- در نهایت نمک بدست آمده را در اندازه های مختلفی بسته بندی کرده و عرضه می کنند.
فرایند تبدیل آب شور به نمک خوراکی
تبخیر، یکی از راحت ترین روش هایی است که برای تبدیل آب شور به نمک انجام می شود. اما نکته ای که در این خصوص وجود دارد این است که نمی توان در هر نقطه ی جغرافیایی دست به انجام این کار زد. معمولا فرآیند تبخیر آب شور به نمک در مناطقی که دارای آب و هوای گرم( با تابش مستقیم خورشید) می باشد انجام می شود.
مناطقی هم که دارای چنین آب و هوایی نیستند معمولا با کمی دشواری هایی همراه اند. زیرا برای انتقال آب به حوض هایی که دارای چنین ویژگی می باشند باید یک مرحله اضافی تر را طی کنند. ادامه ی روند تبدیل کردن آب شور به نمک به شرح زیر است:
- آب شوری را که به حوض های مخصوص( حوض هایی که در معرض تابش مستقیم آفتاب می باشند) منتقل کردند بعد از مدتی دچار نشست ناخالصی در کف حوض می شود.
- آب شور را به کمک جریان گرانشی و پمپاز به حوض های دیگر منتقل می کنند تا ناخالصی های دیگری مانند شن و ماسه را از آب جدا کنند.
- سپس آب شور را به منظور جدا کردن ناخالصی های دیگری مانند سولفات کلسیم به حوض دیگری منتقل می کنند. این ناخالصی ها با تبخیر و نشست از آب جدا می شود.
- روند قبلی را برای جدا کردن ناخالصی های حل شدنی به صورت دوباره انجام می دهند.
- سپس، نمک را از آب بیرون آورده و( با آبی که دارای غلظت بالایی از نمک را دارد) مورد شست و شو قرار می دهند.
- بار دیگر نمک را با آب تمییز مورد شست و شو قرار می دهند.
- نمک های بدست آمده را به صورت توده های بزرگی به مدت دو الی سه ماه در انبار نگهداری می کنند.( این کار به منظور آب کشی کامل انجام می شود)
گروه کارخانجات گل نمک
گروه کارخانه جات گل نمک با فعالیت بیش ار سه دهه در زمینه ی تامین نمک مورد نیاز صنایع مختلف به یکی از تولید کنندگان بزرگ در سطح کشور تبدیل شده است. این مجموعه به تولید انواع نمک در دانه بندی مختلف و بالاترین دقت پرداخته و از بهترین معادن سنگ نمک بهره می برد. در زمینه ی صادرات انواع نمک نیز توانسته است دست به فعالیت های چندی زده و صادرات خود را تا کشورهایی نظیر روسیه، ارمنسالت، افغانستان، عمان، امارات، گرجستان، آزربایجان، قطر، کویت، عراق و … بسط دهد. معرفی و کاربرد جامع انواع نمک.
ظرفیت تولید نمک ضد یخ گروه کارخانه جات گل نمک ۱۰۰۰ تن و گنجایش تولید نمک حفاری در این مجموعه ۵۰۰ تن به صورت روازانه می باشد. صورت نیاز مشتری این گروه قادر به افزایش ظرفیت تولیدی و تامین نمک مورد نیاز صنایع مختلف خواهد بود. کلیه سفارشات این شرکت در کم ترین زمان و مناسب ترین قیمت ها در دسترس مصرف کننده قرار خواهد گرفت.
به مطالعه ادامه دهید: استخراج نمک چگونه است