مراحل تولید نمک صنعتی در کارخانه

گل نمک 29 شهریور 1401 مقالات , 936

مراحل تولید نمک صنعتی در کارخانه: نمک یکی از مواد معدنی پر کاربرد در زندگی روزمره همه ما است. فواید و کاربردهای نمک بسیار زیاد است و همه ما به خوبی با این ماده آشنا هستیم و تقریبا هیچ روزی را بدون مصرف نمک نمی‌توانیم شب کنیم.

نمک‌ها که از ترکیب سدیم کلرید به وجود آمده اند به صورت سنگ نمک یا هالیت در طبیعت وجود دارند. در گذشته نمک‌ها بسیار با ارزش بودند و منبع آن‌ها محدود بود. اما امروزه این ماده به طور فراوان وجود دارد و ارزش آن بسیار زیاد نیست و همه افراد به راحتی می‌توانند آن را خریداری کنند.

اما سوالی که این در این مقاله می‌خواهیم به آن پاسخ دهیم این است، که نمک صنعتی چگونه تولید می‌شود؟ با ما تا پایان این مقاله همراه باشید تا با مراحل تولید نمک صنعتی در کارخانه آشنا شوید.

گروه کارخانه جات گل نمک

اولین بار نمک در کجا استخراج شد؟

نمکی که امروزه به طور فراوان در دسترس همگان قرار دارد، در گذشته چنین فراوان نبود. برای اولین بار استخراج نمک در رومانی صورت گرفت. در کشور رومانی اولین بار با جوشاندن آب چشمه‎های شور نمک را استخراج کردند. نمک‎ها در حالت طبیعی خود به شکل سنگ یا هالیت در طبیعت یافت می‎شوند. در کشور چین نیز چندین مورد استخراج نمک ثبت شده است.

به دلیل کم یاب بودن نمک در زمان‎ها قدیم ارزش آن بسیار زیاد بوده است. به طوری که در برخی از کشورها به جای دستمزد کارگران یا سربازان به آن‎ها نمک داده می‎شد.  نمکی که امروزه در خانه همه ما وجود دارد طی مراحلی تولید می‎شود. به نمک‎های خوراکی بسته بندی شده، نمک صنعتی گفته می‎شود. این نمک‎ها طی مراحلی در کارخانجات تولید و به بازار عرضه می‎شوند.

روش های تولید نمک صنعتی

برای استخراج نمک روش‌های زیادی وجود دارد. به همین دلیل تولید این ماده در عصر امروز بسیار زیاد است. از جمله مهم ترین روش‌های تولید نمک صنعتی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

روش خلاء

 روش هیدرولیکی

 روش تبخیری

روش پلکانی

 روش تونلی

مراحل تولید نمک در هر کدام از این روش‌ها متفاوت است. و برای استخراج نمک به ابزارهای متفاوتی نیاز است.

استخراج نمک به روش خلاء چگونه است

در روش خلاء از دستگاه‎های تبخیر کننده قائم استفاده می‎شود. چندین دستگاه تبخیر کننده قائم به یکدیگر وصل می‎شوند و به کمک پمپ‎های مکش کننده از آب‌های شور چشمه‌ها نمک استخراج می‌شود. روش خلاء یکی از پر کاربرد ترین روش‌ها برای استخراج نمک است.

نمک‌های که به روش خلاء تولید می‌شوند، درصد خلوص بیشتری دارند و استفاده از آن‌ها به عنوان نمک خوراکی سالم تر است. نمک تولید شده با این روش در کارخانه بسته بندی و به بازار عرضه می‌شود.

استخراج نمک به روش خلاء چگونه است

استخراج نمک به روش تبخیری چگونه است

روش دیگری که برای استخراج نمک از آن استفاده می‌شود، روش تبخیر است. در این روش همان طور که از اسمش پیدا است، از روش تبخیر کردن برای استخراج نمک از آب های شور استفاده می‌شود. برای اینکار آب‌های شور را وارد حوضچه‌های مخصوصی می‌کنند و بعد از تبخیر آب نمک‌ها در کف حوضچه‌ها باقی می‌مانند. سپس با روش‌های دستی یا با دستگاه‌های مخصوص نمک تولید شده جمع آوری می‌شود.

بیشتر بخوانید: برای مصرف خوراکی کدام نمک بهتر است

استخراج نمک به صورت هیدرولیکی چگونه است

روش هیدرولیکی در واقع روشی برای استخراج نمک‌های زیر زمینی است. در این روش هیدرولیکی از روش‌های مانند حفاری، انفجاری،پایه و .. استفاده می‌کنند تا سنگ‌های نمک را استخراج کنند. معمولا به سنگ‌های که از با روش هیدرلیکی استخراج می‌شوند نمک زیر زمینی نیز گفته می‌شود. نمک زیرزمینی به صورت سنگ است و برای استفاده از آن باید آن را به روش‎های صنعتی و در کارخانجات پودر و تسویه کرد.

روش استخراج نمک به صورت پلکانی به چه شکلی صورت می گیرد

یکی از روش‎های رایج برای استخراج نمک از معادن استفاده از روش پلکانی است. این روش برای استخراج فلزات از معادن نیز کاربرد دارد. از روش پلکانی زمانی استفاده می‎شود که مکان استخراج نمک کوچک باشد.از این روش برای دسترسی به تمامی بخش‎ها استفاده می#شود. حتی از روش پلکانی به صورت معکوس نیز می‎توان استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: تشخیص نمک صنعتی از نمک خوراکی

روش استخراج نمک به صورت پلکانی

مراحل تولید نمک صنعتی در کارخانه و چند نوع نمک صنعتی وجود دارد؟

نمک‎های صنعتی دارای انواع مختلفی هستند. هر کدام از این نمک‎ها دارای خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی هستند. از نمک‎های صنعتی برای مصارف مختلفی استفاده می‎شود. نمک‌ها بیشتر به صورت یک ماده غذایی در زندگی ما به کار می‌روند ما علاوه بر مصارف خوراکی از آن‌ها برای کارهای دیگری مانند پزشکی، صنعتی و.. نیز استفاده می‌شود.  از انواع مهم نمک‌های صنعتی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • نمک پودری
  • نمک شکری یا نمک حفاری
  • نمک صدفی
  • نمک شیلاتی

نمک صدفی

نمک صدفی ظاهری درخشنده دارد و از لحاظ شکل ظاهری بسیار شبیه به نمک خوراکی است. اما این نمک تنها در ظاهر شبیه به نمک خوراکی است ولی خواص و کاربرد آن کاملا متفاوت است. از این نمک در صنایع مختلف مانند دباغی، تصفیه سازی، لبنیاتی و.. استفاده می‌شود. نمک صدفی یکی از نمک‌ها صنعتی پر کاربرد است و از آن بسیار استفاده می‌شود.

نمک شکری

نمک شکری نام دیگری برای نمک حفاری است. این نمک به دلیل اینکه دانه‌های شبیه به شکر دارد با این نام شناخته می‌شود. نمک شکری یا نمک حفاری یکی از پر کاربرد ترین نمک‌های صنعتی است و از آن برای مصارف مختلفی استفاده می‌شود. از نمک شکری بیشتر در مواردی مانند، تهیه لبنیات، سود کردن گوشت، تهیه پنیر لیقوان و.. استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید: تفاوت نمک شکری با سایر نمک ها

چند نوع نمک صنعتی وجود دارد

نمک پودری

یکی دیگر از نمک‌های صنعتی پر کاربرد نمک پودری است. همان طور که از اسم آن پیدا است، نمک پودری دارای دانه بسیار ریز و شبیه به پودر دارد. این نمک به شرایط آب و هوایی بسیار حساس است و در مکان‌های مرطوب شکل خود را از دست می‌دهد.

برای استفاده از این نمک باید در مکانی خشک و به دور از رطوبت نگه داری شود. از نمک پودری برای تصفیه سازی، ساخت اسید، مرغداری ها و .. استفاده می‌شود.

نمک شیلاتی

نمک شیلاتی یکی از نمک‌های صنعتی پر کاربرد است، که دارای دانه‌های به ابعاد ۵ الی ۱۰ میلی متر است. شاید برایتان سوال باشد که چرا به آن نمک شیلاتی گفته می‌شود؟ علت نامگذاری این نمک کاربرد آن است. از این نوع نمک صنعتی بیشتر در صنعت شیلات استفاده می‌شود. نمک شیلاتی برای گندزدایی گزینه بسیار مناسبی است.

به مطالعه ادامه دهید: روش تولید و کاربد کلرید سدیم

تماس