شهرهای تامین کننده نمک در ایران

گل نمک 9 شهریور 1401 مقالات , 716

شهرهای تامین کننده نمک در ایران: نمک‌ها به صورت کلی به دو دسته مختلف تقسیم بندی می‌شوند، اولین دسته نمک‌هایی است که حاصل خردایش سنگ نمک از معدن نمک رسوبی و یا گنبدهای نمکی استخراج می‌شود. دومین دسته نیز به نمک دریایی تعلق دارد که حاصل تبخیر آب دریا و دریاچه‌های نمک می‌باشد.

کشور ایران در جهان جز بیستمین کشور تأمین کننده شناخته شده است. در ادامه شما را با انواع کارخانه‌ های نمک و شهرهای تأمین کننده نمک در سراسر ایران آشنا خواهیم کرد.

گروه کارخانه جات گل نمک

شناخت انواع نمک

شهرهای تامین کننده نمک در ایران: یکی از پرکاربردترین و سودمندترین موادی که در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد، نمک می‌باشد. نمک در دنیای آشپزی یکی از اصلی‌ترین و ضروری‌ترین عنصر داشتن یک غذای لذیذ است علاوه بر این نمک دارای خاصیت‌های مختلفی نیز می‌باشد. علاوه بر این موضوع نمک صنعتی که دارای خلوص پایین‌تری نسبت به نمک خوراکی است در صنایع بسیار مختلف جز اصلی‌ترین ماده به حساب می‌آید. انواع نمک عبارت‌اند از:

  • نمک خوراکی به دسته بندی نمک طبیعی، نمک دریا، نمک دریایی مالدون، نمک دریایی سلتیک، نمک هیمالیا و… تقسیم شده است.
  • نمک صنعتی نیز به دسته بندی نمک پودری، نمک نخودی، نمک صدفی، نمک جاده و… تقسیم بندی شده است.

انواع کارخانه‌های نمک

کارخانه‌های نمک به ‌صورت کلی به سه دسته مختلف تقسیم بندی می‌شوند که عبارت‌اند کارخانه‌هایی که نمک صنعتی تولید می‌کنند، کارخانه‌هایی که نمک خوراکی تولید می‌کنند و کارخانه‌هایی که نمک را بسته بندی می‌کنند. کارخانه‌های نمک خوراکی و نمک صنعتی دارای تفاوت‌های زیادی هستند.

  • کارخانه نمک صنعتی

در کارخانه نمک صنعتی، با استفاده از دستگاه‌های مخصوصی که دارای سیستم خردایش می‌باشد سنگ نمک را خرد می‌کنند.

  • کارخانه نمک خوراکی

در کارخانه نمک خوراکی، نمک با استفاده از روش‌های تبلور مجدد و هیدرومیل روانه بازار می‌شوند.

  • کارخانه بسته بندی نمک

در این کارخانه‌ها همان طور که از نامش نیز مشخص است نمک صنعتی و نمک خوراکی در آن بسته بندی می‌شوند و روانه بازار خواهند شد.

معادن نمک در سطح کشور

با توجه به اطلاعاتی که امروزه پایگاه داده‌های علوم زمین کشور به دست افراد رسانده‌اند معدن نمک سنگی در استان‌های آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، بوشهر، تهران، خراسان، خوزستان، زنجان، سمنان، فارس، قزوين، قم، كرمان، هرمزگان و يزد وجود دارند.

معادن نمک در سطح کشور

علاوه بر این موضوع بیش از ۱۰۰ عدد گنبد نمکی نیز در ایران وجود دارد که این گنبدها دارای خلوص نمک بالایی هستند و در حقیقت به عنوان کانسار نمک شناخته شده‌اند. این گنبدها در استان‌های زاگرس، قم, سمنان و آذربايجان گرفته‌اند.

  • ذخاير نمك آبی

دریا و دریاچه‌های آب شور زیادی در کشور ایران قرار گرفته است که منبع اصلی استخراج نمک دریایی می‌باشد، این منابع را با نام ذخایر نمک آبی شناخته می‌شوند. دریاچه‌هایی مانند مهارلو و ارومیه اصلی‌ترین منبع نمک آبی در ایران به شمار می‌روند. استخراج این نمک‌ها به صورت تبخیر آب انجام می‌شود.

  • ذخاير نمك سنگی

نمک سنگی در استان‌های زیادی در شور عزیزمان وجود دارند که برخی از اصلی‌ترین ذخایر در استان‌های قم، کرمان، سمنان و یزد واقع شده است. به صورت کلی می‌توان گفت ذخایر نمک سنگی در ایران برابر با ۶۳۴۶۰ هزار تن می‌باشد.

بزرگ‌ترین تولید کننده و شهرهای تامین کننده نمک در ایران

امروزه از نمک خوراکی و نمک صنعتی استفاده‌های زیادی می‌شود، به صورتی که سالانه استخراج و استفاده از نمک در کشور روبه‌رشد می‌باشد. نمک‌ها دارای کاربردهای مختلفی دارند.

بیشتر بخوانید: نمک صنعتی گرانول چیست

به عنوان مثال استفاده از نمک خوراکی در پخت و پز، درمان و… و یا استفاده از نمک صنعتی در نعت نفت، صنعت داروسازی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد فراوان نمک باعث شده است تولید کننده‌های نمک در ایران دو چندان شوند اما اصلی‌ترین و بزرگ‌ترین تولید کنندگان نمک در ایران در استان‌های زیر قرار گرفته است:

  • کارخانه نمک گرمسار

یکی از اصلی‌ترین استان‌هایی که امروزه تولید کننده انواع نمک خوراکی و نمک صنعتی را برعهده دارد استان سمنان می‌باشد. این استان دارای ۲۷ معدن نمک مهم در خود است. قدیمی‌ترین معدن نمک در ایران در گرمسار این استان قرار گرفته است که در فاصله ۱۳۲ کیلومتری سمنان واقع شده است.

بزرگ ترین تولید کننده نمک در ایران

استخراج نمک به این صورت انجام می‌شود که با استفاده از حفر معادن نمک آن‌ها را استخراج می‌کنند و با استفاده از دستگاه‌های مخصوص در کارخانه‌های نمک تصفیه نمک انجام می‌شود، در کارخانه‌ نمک صنعتی در سمنان برای تولید نمک خوراکی و انواع نمک صنعتی مراحل مختلفی طی می‌شود.

  • کارخانه نمک قم

از دیگر تأمین کننده‌های نمک در ایران استان قم می‌باشد، استان قم دارای دریاچه کوچکی سرشار از نمک است. زمین این دریاچه پوشیده شده از رسوبات نمک شده است که بر اثر انباشته شدن سیلاب‌ها و آب‌های سطحی در طی قرن‌ها این دریاچه به صورت دریاچه نمک شناخته شده است.

هر بار بارش و یا تبخیر در این دریاچه باعث دیده شدن بیشتر نمک‌های انباشته شده در این دریاچه می‌شود، استخراج نمک در این استان به صورت تبخیری انجام می‌شود. دریاچه نمک در استان قم در بسیاری از ماه‌های سال خشک و پوشیده از نمک می‌باشد که هر سال بیشترین نمک از این دریاچه استخراج می‌شود و وارد صنایع مختلف شده است.

مطلب پیشنهادی: نمک شکری در چه صنایعی کاربرد دارد

  • کارخانه نمک شیراز

همان طور که تا به اینجا دانستید، تولید و فراوری نمک در ایران بسیار گسترده‌تر از قبل شده است، نمک یکی از ضروری‌ترین و حیاتی‌ترین مصارف را در صنایع مختلف به خود اختصاص داده است و دارای کاربردهای بسیار متنوع می‌باشد. علاوه بر این موضوع نمک جز بالاترین درجه صادرات را دارد.

یکی از استان‌هایی که امروزه بیشترین درصد تولید نمک را در ایران دارد شیراز می‌باشد، این استان انواع نمک صنعتی مانند نمک پودری، نمک شکری، نمک حفاری و… را تولید می‌کند. علاوه بر این موضوع این استان نمک خوراکی را به نیز به صورت تصفیه شده و ید دار و یا بلعکس تولید و روانه بازار کرده است. در کارخانه‌های نمک استان شیراز بسته بندی نمک‌ها درجه یک صورت می‌گیرد.

مطلب پیشنهادی: خواص نمک دریا

کارخانه نمک شیراز

  • کارخانه نمک تهران

صادرات نمک به کشورهای خارج از ایران باعث شده است کارخانه‌های تولید کننده نمک در استان‌ های زیادی به وجود آید. ایران در لیست تولید کنندگان و صادرکنندگان نمک در جهان شناخته شده است.

نمک در چندین روش استخراج می‌شود که بعد از بسته بندی روانه بازار خواهد شد. یکی از شهرهای صنعتی ایران تهران می‌باشد که امروزه تأمین کننده نمک در ایران شناخته شده است.

استان تهران یکی از شهرهای بسیار فعال در تولید نمک به شمار می‌رود که انواع نمک دام، نمک خوراکی، نمک صنعتی و… را تولید و با بسته بندی‌های مختلف وارد بازار کرده است. کارخانه‌های تأمین کننده در تهران مختص به یک کارخانه نمی‌باشد و در چندین کارخانه نظیر گروه کارخانه جات گل نمک و… را در خود شامل می‌شود.

بیشتر بخوانید: تشخیص جنسیت جنین با نمک

تماس