تفاوت مواد سازنده و کاربرد نمک صنعتی و سنتی : ایران یکی از ۱۰ کشور برتر در حوزه تولید و فروش نمکهای صنعتی است. شهرهایی مانند سمنان، قم و شیراز در حوزه استخراج این نوع نمکها بسیار فعال و پیشقدم هستند. همانطور که از نام این نمک مشخص است اغلب در صنایع از آن استفاده میشود.
صنایعی مانند صنعت نفت، لبنیات، حفاری، دباغی، چرمسازی، تولید انواع مواد شوینده بهداشتی، تصفیه آب و بسیاری دیگر از صنایع میتوان از این نوع نمکها استفاده نمود. با توجه به اهمیت و کاربرد نمک های صنعتی در صنایع مختلف سعی میکنیم در این مقاله به بررسی این نمک و تفاوت آن با نمکهای سنتی بپردازیم.
فهرست مطالب
انواع نمک صنعتی
نمک صنعتی یکی از نمکهای بسیار ناخالص بوده که درجه ناخالصی در حدود ۹۵ درصد دارد. دلیل اصلی این حجم ناخالصی به دلیل عدم تصفیه نمکهای صنعتی است. نمکهای صنعتی به دلیل عدم تصفیه و حفظ مواد اولیه دارای ید بوده و مواد شیمیایی با درصد خلوص پایین در آن وجود دارد.
با توجه به کاربرد و نوع و اندازه ذرات، نمکهای صنعتی به انواع مختلف تقسیم میشوند. مهمترین دستهبندی در نمکهای صنعتی عبارت است از: نمک حفاری، پودری، شکری، نخودی، شیلاتی و صدفی. کاربرد هر یک از این نوع نمکها متفاوت است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
· نمک پودری
این نمک دارای دانههای بسیار ریز است. به همین دلیل از نظر ظاهری با سایر نمکهای صنعتی متفاوت است. هوای مرطوب میتواند به نمک صنعتی پودری آسیب جدی وارد کند. به عبارت ساده، اگر نمک پودری در معرض رطوبت یا هوای مرطوب قرار بگیرد از نظر ظاهری دچار تغییر میشود. این نمک دارای کاربردهای متنوع در صنایع مختلف است. اصلیترین کاربرد نمک های صنعتی پودری به صنایع تصفیه، بازیافت و مرغ داری اختصاص مییابد.
بیشتر بخوانید: نحوه عملکرد نمک ضد یخ
· نمک شکری
نمک شکری یا همان نمک حفاری به دلیل شباهت بسیار زیاد دانههای آن به شکر به این نام معروف شده است. با اطمینان میتوان گفت نمک حفاری پرکاربردترین نمک صنعتی است. این نمک در ساخت گلهای حفاری به کار میرود. اندازه دانههای این نمک در حدود ۱۱۰ مش است. علاوهبر ساخت گل حفاری در فرایند نمکسود کردن گوشت، یخزدایی از جادهها و در ساخت پنیر لیقوان به کار میرود.
· نمک صدفی
درخشندگی بالای دانههای این نمک موجب شده که به آن نام نمک صدفی بدهند. از نظر شکل ظاهری به نمک خوراکی شباهت دارد. در دسته ریزترین نمکهای صنعتی قرار میگیرد. کاربردهای اصلی این نمک در صنایع لبنیات، دباغی و صنایع تصفیه است.
· نمک شیلاتی
بزرگترین نمک صنعتی موجود در بازار، نمک شیلاتی نام دارد. اندازه دانههای آن بین ۵ تا ۱۰ میلیمتر است. دلیل اصلی نامگذاری این نمک کاربرد گسترده آن در صنایع گندزدایی و شیلات است. علاوه بر این، صنایع در مواردی مانند سختی گیری از آب، احیای انواع رزینهای غیرفعال، صافکاری قطعات حساس و بسیار ریز، چرمسازی، دباغی، لبنیات و بسیاری از صنایع دیگر کاربرد دارد.
تفاوت مواد سازنده و کاربرد نمک صنعتی و سنتی
جالب است بدانید که نمکهای صنعتی از معادن اطراف شهرهای گرمسار، قم، شیراز و برخی شهرهای دیگر به دست میآیند. این نوع نمکها به دلیل اینکه میزان ناخالصی بالایی دارند برای مصارف خوراکی به کار مناسب نیستند و کاربرد نمک های صنعتی به صنایع دباغی، چرمسازی، لبنیات، تصفیه آب، حفاری و صنایع مشابه محدود میشود.
شاید تعجب کنید اگر بدانید منبع اولیه در تولید نمکهای صنعتی و خوراکی همان سنگ نمک است. اولین تفاوت نمک صدفی با نمک پودری این دو نوع نمک، انجام مراحل تصفیه و افزودن ید به نمکهای خوراکی است؛ اما برخی نمکهای صنعتی هستند که به دلیل ماهیت و اندازه ذرات میتوانند دارای مصارف انسانی هستند. نمک پودری یکی از نمکهای اصلی صنعتی است که در صنایع خشکبار و آجیل کاربرد دارد.
- وجود ید تفاوت بین نمک سنتی و صنعتی است: بررسیها نشان میدهد که در نمکهای تصفیهشده هیچ نوع یدی وجود ندارد؛ زیرا انجام مراحل مختلف برای حذف عناصر مضر در نمک موجب حذف ید میشود؛ اما نمک دریا و صنعتی دارای مقادیر قابلتوجهی ید هستند.
- تفاوت اندازه بلورها در نمک سنتی و صنعتی است: نمکهای صنعتی به دلیل اینکه کاربردهای مختلفی دارند و در صنایع مختلف مصرف میشوند، از نظر اندازه و قطر ذرات دارای تنوع بالاتری هستند؛ اما نمک سنتی که برای مصارف خوراکی به کار میرود دارای اندازه بسیار زیر است؛ اما در یک دستهبندی میتواند قطر درات در نمکهای صنعتی را در دسته بسیار زیر تا نسبتا درشت تقسیم کرد.
کاربرد نمک صنعتی در صنایع مختلفبررسیها نشان میدهد که در اغلب نقاط جهان از نمکهای صنعتی در صنایع حملونقل استفاده میشود. آمارهای منتشرشده تایید میکند که بین ۷۰ تا ۸۰ درصد کاربرد نمک های صنعتی در جهان به حوزه حملونقل اختصاص مییابد. عمدهترین کارد آنها نیز در حوزه راهداری و باز کردن مسیرها در مناطق برف خیز در فصل زمستان و جلوگیری از یخ زدن جادهها است؛ و تنها ۳۰ درصد از نمکهای صنعتی تولیدشده در صنایع دیگر به کار میروند. مطمئنا متعجب میشوید اگر بدانید که از نمکهای صنعتی در صنایع لبنیات، حفاری، دباغی، چرمسازی، تصفیه آب، صنایع تولید اسید و رزین، صنایع تولید انواع مواد شوینده و بسیاری صنایع دیگر استفاده میشود. با توجه به اینکه نمک از خاصیت گندزدایی برخوردار است، در اغلب کشورهای برای گندزدایی از ماهی یا نگهداری طولانیمدت گوشتهای خشک از نمکهای صنعتی استفاده میکنند. مطلب پیشنهادی: نمک صنعتی چگونه تولید می شود صنعت نفت یکی از صنایع بسیار مشهور است که بهعنوان مصرفکننده ثابت نمکهای صنعتی شناخته میشود. شاید بپرسید که چگونه میتواند در صنعت نفت از نمک کمک گرفت؟ در صنعت نفت بهمنظور افزایش دوام و ایمنی دکل های حفاری در خاک از نمکهای شکری یا حفاری استفاده میشود. صنایع دارویی یکی دیگر از مواردی هستند که در تولید انواع سرمها از نمک استفاده میکنند. یکی از مواردی که در صنایع دام و طیور اهمیت دارد حفظ سلامتی حیوانات و کمک به تغذیه بهتر آنها است. به همین دلیل، برای گندزدایی از سالن نگهداری از دام و طیور و برای ارتقای کیفیت مواد غذایی آنها از نمکهای صنعتی استفاده میشود. |
سخن پایانی در مقاله تفاوت مواد سازنده و کاربرد نمک صنعتی و سنتی
مطمئنا با کاربرد نمک در خانه و طبخ مواد غذایی آشنا هستید؛ اما شاید تعجب کنید اگر بدانید از نمک در صنایع مختلف نیز استفاده میشود. باید به این مورد اشاره کنیم که نمکهای خوراکی و صنعتی از یک پایه و از سنگهای دریایی استخراج میشود. این دو نوع نمک از نظر شکل ظاهری، میزان ناخالصی و میزان ید با یکدیگر متفاوت هستند.
یکی دیگر از تفاوتهای اساسی بین نمک سنتی و صنعتی در حوزه کاربرد نمک های صنعتی است. نمکهای صنعتی در صنایع دارویی، دام و طیور، دباغی، چرمسازی، تصفیه، تولید اسید و رزین، صنعت نفت، حفاری و بسیاری صنایع دیگر به کار میروند. اندازه و قطر ذرات نمک کاربرد آن در صنایع مختلف را امکانپذیر میکند.