بزرگترین صادرکننده نمک به کشور های منطقه: نمک صنعتی و نمک خوراکی همانطور که میدانید امروز از پرطرفدارترین محصولات صادراتی ایران به شمار میآید. صادرات نمک برای تجارت هر کشوری امری حیاتی است. ایران با ۶۸ نوع ماده معدنی در رتبه دهم تنوع ذخایر قرار دارد.
در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد نمک ایران از معادن گرمسار استخراج میشود. که بخشی از آن به صورت سنگ مصرف و صادر میشود. طبق اطلاعات سال ۲۰۲۲ بزرگترین صادرکننده نمک به کشورهای منطقه، گروه کارخانجات گل نمک میباشد.
فهرست مطالب
نمک چیست
نمک یک ماده معدنی با ذخایر نامحدود در جهان است که در صنایع مختلف از جمله پتروشیمی کاربرد فراوانی دارد. ایران از نظر تنوع معادن نمک رتبه هشتم را دارد، از نظر تولید و استخراج جزو هفت کشور اول دنیاست. سهم ایران از صادرات جهانی نمک کمتر از ۳ درصد است و بخش بزرگی از آن را گروه کارخانجات گل نمک انجام میدهند.
نمک صنعتی چیست
نمک صنعتی نمکی است که درجه خلوص آن کمتر از نمک خوراکی باشد. تفاوت اصلی این نوع نمک با نمک خوراکی در درجه خلوص کمتر، تصفیه نشدن و ید نداشتن نوع صنعتی آن است. خلوص نمک خوراکی ۹۹ درصد است. به دلیل تصفیه شدن نمک خوراکی، این نوع نمک باعث ایجاد سنگ کلیه و سایر مشکلات مشابه نمیشود.
نمک صنعتی کاربردهای زیادی دارد زیرا این نمک را میتوان در صنایعی مانند تصفیه آب و فاضلاب، دباغی پوست، اسیدی کردن، تولید مواد بهداشتی و شوینده و بسیاری از صنایع دیگر استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: ویژگی های معدن سنگ نمک
قابل ذکر است که ایران معادن نمک زیادی دارد و یکی از بیست تولیدکننده نمک معدنی در جهان است. اما به دلیل گران بودن فرآیند تصفیه نمک خام، بخشی از نمک استخراج شده از معادن و دریاچههای نمک به صورت تصفیه نشده (به شکل نمک خام صنعتی) به عنوان نمک خوراکی وارد بازار میشود. استانهای سمنان، قم و فارس از بزرگترین تولیدکنندگان نمک صنعتی و معدنی در کشور هستند که تحت نظر گروه کارخانجات گل نمک فعالیت دارند.
کاربردهای نمک صنعتی
نمک صنعتی کاربردها و مصارف مختلفی در صنایع دارد که برخی از مصارف آن عبارتند از:
- نمک برای دامپروری و دامپروری
- سنگ نمک صنعتی برای سختی آب
- برای استفاده در تصفیه خانه ها
- سنگ نمک صنعتی برای بازسازی رزین
- استفاده از سنگ نمک برای دیگهای بخار و دیگهای بخار
نمک خوراکی چیست
نمک خوراکی از سدیم و کلر تشکیل شده و در آب محلول است. نمک یکی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز روزانه بدن انسان است، از این رو جنگهای زیادی بر سر تصاحب معادن نمک از دیرباز در جریان بوده است.
نمک خوراکی را میتوان به صورت معدنی در کف چین خوردگیهای معادن به صورت سنگ نمک از آب دریا استخراج کرد. این نمک یک ترکیب یونی است، همچنین طعم شور، شیشهای بودن و سختی کم این کانی آن را از کانیهای مشابه متمایز کرده است و اگر هر عنصری وارد این کانی شود تغییر رنگ میدهد (مثلا با وارد شدن عناصر اورانیوم و کربن این کانی سیاه میشود).
بیشتر بخوانید: معدن نمک سمنان
علت نیاز بدن به نمک
نمک یکی از مواد مورد نیاز برای متابولیسم غذا در بدن، انتقال پیامهای عصبی و عملکرد صحیح عضلات است. سازمان جهانی بهداشت حداکثر مصرف روزانه نمک را پنج گرم اعلام کرده است و بیشتر غذاها حاوی نمک هستند. قابل ذکر است که میزان نمکی که از طریق رژیم غذایی وارد بدن یک فرد بالغ و سالم میشود تقریباً ۳.۵ گرم یا ۳۵۰۰ میلی گرم در روز است.
بزرگترین صادرکننده نمک به کشور های منطقه در صادر کردن نمک صنعتی و نمک خوراکی
در سالهای اخیر عراق به عنوان مهمترین بازار صادراتی ایران به شمار میرود، همچنین آفریقا از نظر ذخایر نمک ضعیف است بنابراین میتواند بازار مناسبی برای صادرات نمک ایران باشد؛ اما اگر بخواهیم به صورت دقیق تر بررسی کنید امارات، قطر و عراق بازارهای صادراتی ایران هستند، بخش بزرگی از تامین نیازهای آنها را گروه کارخانجات گل نمک انجام میدهد.
با این حال، ذخایر نمکی نیز در عراق وجود دارد، اما به دلیل مسائل خاص عراق سرمایه گذاری در این بخش صورت نگرفته و بازار مناسبی برای صادرات نمک صدفی ایران است. قابل ذکر است که بیشترین صادرات نمک ایران به ارمنستان، عراق، ترکیه، ترکمنستان و امارات متحده عربی انجام میشود.
مناطق استخراج نمک در ایران
همانطور که گفته شد گروه کارخانجات گل نمک ایران بزرگ ترین تولیدد کننده نمک در ایران است اما مناطق استخراج آنها کجاست؟ معادن نمک صنعتی و نمک خوراکی ایران دارای ذخایر زیادی از این ماده معدنی در مناطق و دریاچههای مختلف از جمله دریاچه قم و ارومیه است.
دریاچه ارومیه بیشترین ذخیره نمک دریاچه را در کشور دارد، اما به دلیل مشکلات، کیفیت نمک شکری این دریاچه تغییر کرده و کاهش یافته است. تقریباً ۴۰ معدن فعال در این منطقه وجود دارد که روزانه حدود ۱۰ هزار تن نمک از آنها استخراج میشود.
برای حفظ ید در نمک یددار، نمک باید در کمتر از یک سال مصرف شود، دور از نور و رطوبت و در ظروف پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشهای تیره نگهداری کنید. همچنین هنگام طبخ غذا بهتر است در انتهای پخت نمک اضافه شود تا ید آن تا حد امکان حفظ شود.
نمک در گمرک دنیا با کد تعرفه (HS Code) به شماره ۲۵۰۱۰۰ شناخته میشود.
لازم به ذکر است که همه محصولات را نمیتوان به طور دقیق بررسی کرد و به همین دلیل ما گروهی از محصولات مرتبط با محصول مورد نظر شما را تحلیل و بررسی میکنیم تا پتانسیل بازار محصول انتخابی در مناطق مختلف را مشخص کنیم.
کلیه گزارشات ارائه شده بر اساس آنچه تا پایان سال ۱۳۹۷ در اطلاعات ثبت شده است میباشد.
بیشتر بخوانید: نمک صنعتی بهتر است یا نمک دریا
تلاش بر این است که با مطالعه این گزارشها محیط کسب و کار محصول مورد نظر خود را مانند گروه کارخانجات گل نمک ایران برای صادرات نمک صنعتی و نمک خوراکی بهتر بشناسید و با دانش بیشتر نتیجهگیری قویتری برای کسب و کار خود ارائه دهید.
بزرگترین صادرکننده نمک به کشورهای منطقه کیست
از بزرگترین صادرکننده نمک به کشور های منطقه کشورهایی که به عنوان بزرگترین تولیدکننده نمک در جهان معرفی شدهاند نیز در این زمینه فعال هستند و همانطور که گفته شد ایران نيز در بین این کشورها دارای رتبه هشتم است. نمک خوراکی و غیرخوراکی توسط این قطبهایی همچون ایران به دنیا صادر میشود و امکانات مختلف استخراج نمک باعث رونق اقتصادی این کشورها در این زمینه شده است.
صادرات تمامی اقلام غذایی همچون نمک صنعتی و نمک خوراکی میتواند تاثیر بسزایی در رونق اقتصاد کشور داشته باشد. به همین دلیل کشورهای مختلفی مانند ایران که دارای معادن نمک هستند این ماده را به کشورهای دیگر صادر میکنند. محصولات صادراتی باید از کیفیت بسیار خوبی برخوردار باشند، در غیر این صورت بازگردانده خواهند شد.
این مورد به ویژه در ایران باید مورد توجه قرار گیرد. به همین دلیل گروه کارخانه جات گل نمک وظیفه ابن کار را بر عهده گرفته است و در طی سالهای اخیر در آن موفق بوده و در حال حاضر نیز به عنوان بزرگ ترین صادرکننده نمک شناخته میشود.
به مطالعه ادامه دهید: چقدر طول می کشد تا نمک تولید شود