آشنایی با انواع نمک صنعتی

گل نمک 11 خرداد 1401 مقالات , 28

ما در گروه کارخانه جات گل نمک این مقاله را راجع به آشنایی با انواع نمک صنعتی برای شما عزیزان آماده کرده ایم تا از تفاوتی هایی ک این دو نوع نمک دارند به طور دقیق آگاه شوید، پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشد.

نمک صنعتی

در جهانی که زندگی می کنیم انواع مختلفی نمک وجود دارد که هر کدام با توجه به نوع تولید و منبع شان و هم‌چنین میزان خلوصی که دارند؛ کاربردشان متفاوت است. درجه خلوص نمک خوراکی از نمک صنعتی بیشتر می باشد.

تفاوتی که این نمک با نمک خوراکی دارد، فقط همین میزان خلوص نیست؛ بلکه در تصفیه و نداشتن ید هم با یکدیگر متمایز اند. میزان خلوص نمک خوراکی ۹۹ درصد است و به علت تصفیه و پالایش برای بدن مفید بوده و سنگ کلیه و مشکلات برای بدن ایجاد نمی کند.

کاربرد های نمک صنعتی

کاربردهایی که نمک صنعتی دارد، فراوان بوده؛ البته لازم به ذکر است که نمک صنعتی انواع مختلفی هم دارد. از نمک صنعتی و معدنی در آب و فاضلاب, دباغی پوست, اسید سازی, تولید مواد بهداشتی و شوینده و بسیاری از صنایع دیگر استفاده می‌شود. که به طور مفصل در مورد هر کدام از این نمک‌ها و کاربرد‌هایشان توضیح خواهیم داد.

تفاوت نمک صنعتی با نمک خوراکی

بسیاری از افراد تصورشان از نمک، همان نمکی است که بر سر سفره ها وجود دارد و از آن به عنوان طعم دهنده غذا و ادویه استفاده می‌کنند. اما نمک ها انواع مختلفی دارند. و یک نمونه پرکاربرد آن‌ها نمک صنعتی است. نمک خوراکی و نمک صنعتی تفاوت هایی با یک‌ دیگر دارند.

تفاوت در میزان خلوص نمک

نمک صنعتی درحوزه پتروشیمی، صنعتی و تولید مواد شیمیایی بسیار کاربرد دارد. نمک صنعتی به دلیل این‌که خلوص پایین تری نسبت به نمک خوراکی دارد، به هیچ وجه قابل خوردن نیست و حتی مضر است. نمک صنعتی بخاطر خلوص کمتر و املاح تصفیه‌ناپذیر بسیاری که دارد، در صنایع بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تفاوت در موارد استفاده نمک

نمک خوراکی به عنوان ادویه در غذا‌ها استفاده می‌شود و یک ماده ضروری برای بدن انسان است. اما نمک صنعتی فقط کاربرد در صنعت دارد و به هیچ وجه در خوراکی و غذا از ان استفاده نمی گردد. البته از نمونه های خاصی از آشنایی با انواع نمک صنعتی برای تولید آب آشامیدنی و یا نمک سود کردن گوشت استفاده می شود.

نمک خوراکی دارای سدیم و کلر بوده و برای زیبایی پوست و مو و سلامت بدن لازم است؛ البته در صورتی‌که مصرف آن به درستی انجام گیرد. نمک خوراکی نقش مهمی در کارکرد بدن دارد. برای سوخت و ساز بدن بسیار مفید است.

مطلب پیشنهادی: نمک صنعتی چگونه تولید می شود

تفاوت نمک صنعتی با نمک خوراکی

تفاوت در روش نگهداری نمک

روش نگهداری این دو نمک با یکدیگر متفاوت است. نمک خوراکی داخل بسته بندی ها و شیشه‌های درب دار استفاده می‌شود.

تفاوت هایی در نگهداری نمک خوراکی و صنعتی وجود دارد. نمک خوراکی حتما باید در ظروف در بسته شیشه‌ای و یا پلاستیکی قرار داشته باشد و در معرض نور آفتاب نباشد، زیرا در معرض نور آفتاب بودن نمک خوراکی ید دار باعث می شود ید موجود در نمک از بین برود. در کل مصارف نمک صنعتی به علت نوع مصرفش در مواد شیمیایی برای نگهداری با نمک خوراکی تفاوت هایی دارد.

عمده کاربرد‌ های نمک صنعتی در ایران

نمک برای دامپروری و دامداری

سنگ نمک صنعتی برای سختی گیری آب

برای استفاده در تصفیه خانه‌ها

سنگ نمک صنعتی برای احیای رزین

استفاده سنگ نمک برای دیگ بخار و بویلر

آشنایی با انواع نمک صنعتی

نمک صنعتی در گرید‌های مختلفی تولید شده و دارای انواع مختلفی می‌باشد

انواع نمک صنعتی و معدنی عبارتند از: نمک شکری، نمک شیلاتی، نمک نخودی، نمک صدفی، نمک پودری، نمک جاده و نمک حفاری.

نمک صدفی ۱۲۰ و ۱۳۰

این نمک ریزترین سایز نمک دانه بندی است که از نمک پودری و یا نمک نرم صنعتی هم ریز تر است. نمک صدفی خوراکی دارای بلورهای درخشان و شفاف است و به همین علت به این نام معروف شده است. سایز نمک صدفی با سایز دانه نمک تصفیه برابر است. از جمله کاربردهای آن می­توان به صنایع تصفیه­سازی، دباغی، لبنیات­سازی، آرایشی و بهداشتی اشاره کرد.

نمک صدفی 120 و 130 چیست

نمک شکری ۱۱۰ یا همان نمک حفاری

این نمک به لحاظ اندازه برابر با دانه های شکر بوده و به همین علت به نمک شکری معروف است. نمک شکری را می‌توان پر مصرف ترین نوع آشنایی با انواع نمک صنعتی دانست. نمک حفاری اندازه دانه هایش طوری بوده که به آن مش ۱۱۰ نیز گفته می‌شود. کاربردهایی که این نمک دارد، عبارتند از: استفاده در گل حفاری، فرایند نمک سود کردن گوشت‌ها خصوصاً گوشت خوک در کشور گرجستان و استفاده در پنیر لیقوان و غیره است. در ضمن کاربرد نمک شکری در یخ­زدایی جاده­ها در فصول سرد سال را نیز نباید فراموش کرد.

مش ۱۰۰ :دانه ها و بلورهایی که نمک مش ۱۰۰ دارد حدودا دو برابر بزرگتر از دانه های شکری است.

مش ۹۰ : سایز دانه های این نمک، کمی ریز تر از دانه های نخود است. دانه ها اندازه تقریبا یکسان و منظمی دارند.

نمک شیلاتی

همان طور که از نامش پیداست از این نمک در کاربرد نمک در صنعت شیلات و گند زدایی استفاده می‌گردد. دانه های این نمک بزرگتر از دانه نخود و کوچکتر از گردو بوده و در میان تمامی نمک ها بزرگترین نمک از لحاظ دانه است.

سنگ نمک بعد از وارد شدن به دستگاه خردکن در اندازه های ۵ تا ۱۰ میلی متری تقسیم بندی می‌گردد. مصارف دیگر این نوع نمک در سختی گیری آب، احیای رزین‌های غیر فعال شده، صاف کاری‌های بسیار دقیق قطعات ریز، صنعت چرم سازی و دباغی، پنیرسازی و بسیاری از صنایع دیگر می‌باشد.
گندزدایی، اسیدسازی، سختی گیری آب، صاف­کاری­های فوق­العاده دقیق مربوط به قطعات ریز، احیای رزین­های غیر فعال شده و نیز در ذوب کردن برف و یخ جاده­ها ( به صورت مخلوط با شن یا ماسه) از دیگر موارد کاربرد این نوع آشنایی با انواع نمک صنعتی به شمار می­رود.

نمک شیلاتی چیست

نمک پودری

نمک پودری یا نمک صنعتی نرم برای تولید اسید و دان و نهاده مرغ و طیور استفاده می‌گردد. اخرین دسته بندی سایز نمک مربوط به نمک پودری است. ریز ترین آشنایی با انواع  نمک صنعتی است. ساختار ریز این نمک موجب شده تا سریع رطوبت را به خود جذب کند.

بنابراین درصد کلوخه شدن آن به شدت بالاست. نمک پودری در صنایع آجیل­سازی، ضد یخ سازی، کاغذ سازی، اسید و کلرسازی کاربرد وسیعی داشته ضمن آنکه در خوراک طیور و کارخانجات تولید مواد اولیه ترکیبی نیز کاربرد دارد.

کاربرد دیگری که نمک پودری دارد، استفاده از آن در جاده است. که مخلوط آن با شن یا ماسه جهت برف‌روبی یا یخ­زدایی جاده ­ها در فصل زمستان به دلیل داشتن خاصیت چسبندگی به ماشین آلات کاربرد مؤثری دارد. از این رو به آن نمک جاده نیز گفته می‌شود.

مطلب پیشنهادی: طرز تهیه نمک آبی

نمک نخودی

از این نمک در ساخت نمک ظرفشویی استفاده می‌شود. سایز دانه‌های این نمک کمتر از نخود بوده و برای تهیه برخی ازمحصولات غذایی کاربرد دارد.

ایران کشوری است که معادن نمک زیادی دارد و جزو کشور های تولید کننده نمک معدنی در جهان است. شهر‌هایی مانند سمنان، قم و فارس بزرگترین تولیدکنندگان نمک صنعتی و معدنی در کشور هستند.

برای خرید انواع نمک صنعتی و خوراکی شما میتوانید با مشاورین فروش ما در گل نمک در تماس باشید.

تماس