نمک تصفیه یا نمک معدن؟

گل نمک 24 مهر 1402 مقالات , 253

نمک تصفیه یا نمک معدن؟ نمک یکی از مهمترین ادویه های غذایی است که از دیرباز تاکنون کاربردهای متنوعی در زندگی بشر داشته است. امروزه دو نوع اصلی نمک در بازار وجود دارد: نمک تصفیه شده و نمک معدنی. هرکدام از این دو نوع نمک مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بین آنها بستگی به سلیقه و نیاز مصرف کننده دارد. در این مطلب به بررسی تفاوت‌های این دو نوع نمک و مقایسهٔ مزایا و معایب آن‌ها خواهیم پرداخت تا بتوانیم نمک مناسب‌تر را بر اساس نیاز خود انتخاب کنیم.

تفاوت‌های ظاهری نمک تصفیه و نمک معدنی

نمک تصفیه شده معمولاً سفید رنگ است و به صورت کریستال‌های ریز و یکنواخت در می‌آید. این نمک فاقد مواد معدنی و کانی‌های رنگی است و طعم شور ملایم‌تری نسبت به نمک معدنی دارد. همچنین نمک تصفیه شده معمولاً ید دار است که به منظور پیشگیری از کمبود ید در رژیم غذایی افراد به آن اضافه می‌شود.

اما نمک معدنی به دلیل وجود مواد معدنی و ناخالصی‌های طبیعی معمولاً دارای رنگی خاکستری متمایل به صورتی است. اندازه و شکل کریستال‌های نمک معدنی نیز متفاوت و غیریکنواخت است. علاوه بر این، نمک معدنی طعمی شورتر از نمک تصفیه شده دارد.

نمک تصفیه یا نمک معدن؟ در نهایت از نظر ظاهری می‌توان گفت نمک تصفیه شده یک دست‌ تر و سفیدتر به نظر می‌رسد در حالی که نمک معدنی به دلیل حضور مواد معدنی طبیعی رنگی کدرتر دارد. البته تفاوت‌های ظاهری لزوماً به معنای برتری یک نوع نمک نسبت به دیگری نیست.

فرآیند تولید نمک تصفیه و نمک معدنی

فرآیند تولید نمک تصفیه و نمک معدنی

نمک تصفیه شده از طریق فرآیندهای شیمیایی و حرارتی پالایش و تصفیه می‌شود. ابتدا نمک خام از معادن نمک استخراج و سپس در دستگاه‌های تبخیر حل می‌شود. محلول نمک به دست آمده صاف و الک‌ گذاری شده و سپس با اعمال حرارت تبخیر می‌شود تا کریستال‌های خالص نمک به دست آید.

نمک معدنی اما فرآیند تصفیه و پالایش چندانی ندارد و عمدتاً به صورت طبیعی استخراج می‌شود. نمک معدنی مستقیماً از معادن نمک زمینی یا دریایی برداشت و بسته‌بندی می‌شود.

در نتیجه، نمک معدنی حاوی مواد معدنی و کانی‌های مختلفی همچون ید، آهن، روی، منیزیم و پتاسیم است که به طور طبیعی در معادن نمک وجود دارند. اما نمک تصفیه شده این مواد را از دست می‌دهد و عمدتاً شامل سدیم کلراید خالص است.

بیشتر بخوانید: آیا نمک معدنی-صنعتی فقط در صنایع غیر غذایی مصرف می شود؟

خواص و فواید نمک تصفیه برای سلامتی

نمک تصفیه شده به دلیل فرآیند تصفیه و خالص‌سازی، معمولاً فاقد بسیاری از مواد معدنی مفید موجود در نمک معدنی است. اما نمک تصفیه شده مزیت این را دارد که میزان سدیم آن دقیقاً کنترل شده و فاقد ناخالصی و آلاینده است.

اما نمک معدنی حاوی مقادیری از مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم و ید است که برای سلامتی مفید هستند. مصرف نمک معدنی می‌تواند در جبران کمبود برخی از این مواد معدنی نقش داشته باشد. البته میزان این مواد در نمک‌های معدنی مختلف، متفاوت است.

در مجموع، انتخاب بین این دو نوع نمک برای نمک خوراکی بستگی به نیازهای تغذیه‌ای و سلیقه افراد دارد. مصرف متعادل و مناسب هر دو نوع می‌تواند سودمند باشد.

البته بسیاری از طرفداران طب سنتی، به مراحل تصفیه نمک و افزودنی های شیمیایی که جهت ضد عفونی و جلوگیری از کلوخه و سفت شدن (رطوبت گیری) به نمک اضافه می شود، ایراد می گیرند و معتقدند که نمک معدنی شاید خلوص NACLاش کمی پایین تر از حد استاندارد باشد ولی ترکیبات معدنی مفید دیگری به همراه دارد که در مراحل تصفیه شدن از نمک جدا می شود و به جای آن مواد شیمیایی به آن افزوده می گردد.

عوارض احتمالی مصرف بیش از حد نمک تصفیه یا نمک معدن

نمک تصفیه یا نمک معدن؟ مصرف بیش از حد هر دو نوع نمک می‌تواند باعث بروز مشکلات و عوارضی برای سلامتی شود. افزایش مصرف نمک با افزایش فشارخون و بیماری‌های قلبی-عروقی ارتباط دارد.

علاوه بر این، مصرف زیاد نمک تصفیه شده به دلیل داشتن مقادیر بالای سدیم، می‌تواند باعث تشدید بیماری‌هایی مانند ادم و آسیت شود. همچنین احتباس مایعات و کاهش تراکم استخوان از دیگر عوارض طولانی مدت مصرف بی‌رویه نمک تصفیه است.

از سوی دیگر، مصرف زیاد نمک معدنی نیز به دلیل داشتن سدیم بالا می‌تواند خطرناک باشد. علاوه بر این، جذب بیش از حد برخی مواد معدنی موجود در نمک معدنی همچون آهن و روی نیز مضر است.

بنابراین، صرف‌نظر از نوع نمک مصرفی، رعایت میزان مجاز و توصیه شده نمک برای افراد ضروری است. محدود کردن مصرف نمک و پرهیز از مصرف بی‌رویه آن می‌تواند از بروز عوارض جدی جلوگیری کند.

سخن پایانی

در مجموع می‌توان گفت که نمک تصفیه شده و نمک معدنی هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند و انتخاب بین آن‌ها باید بر اساس نیازهای فردی صورت گیرد. افرادی که به دنبال مصرف نمکی با طعم شورتر و حاوی مقادیری مواد معدنی هستند می‌توانند از نمک معدنی استفاده کنند.
در مقابل، کسانی که تمایل به مصرف نمکی با طعم ملایم‌تر و کنترل شده‌تر دارند، نمک تصفیه شده مناسب‌تر است. در هر صورت پرهیز از مصرف افراطی هر دو نوع نمک توصیه می‌شود تا از بروز عوارض احتمالی جلوگیری شود. مصرف آگاهانه و متعادل نمک، کلید حفظ سلامتی است.

به مطالعه ادامه دهید: نمک درمانی در منزل

تماس