در این مقاله درباره مصارف نمک صنعتی به صورت کامل صحبت کرده ایم با ما همراه باشید. بعد از اینکه سنگ نمک از معادن استخراج شود، آن را به کارخانجات تولید نمک برده و با درجه خلوص های مختلف آن را برای مصارف خوراکی و صنعتی تقسیم بندی میکنند. سنگ نمکی که میزان خلوص آن ۹۹ درصد باشد پس از تصفیه و پالایش و اضافه کردن ید به عنوان نمک خوراکی در بازار عرضه میشود.
اما سنگ نمکهایی که میزان درجه خلوص آنها کمتر از ۹۵ درصد است به صورت مستقیم برای مصرف خوراکی کاربرد ندارند اما از آنها برای تولید مواد غذایی در صنایع مواد غذایی استفاده میشود. نمک کاربردهای مختلفی داشته و در صنایع و کارخانجات مختلف از آن استفاده میشود.
نکته قابل توجه این است که نمک صنعتی به هیچ وجه نباید به جای نمک خوراکی استفاده شود؛ تصفیه نشدن نمک به سیستم ایمنی بدن و اعضای بدن ضرر وارد می کند.
فهرست مطالب
تفاوت بین نمک خوراکی و نمک صنعتی
میزان خلوص
موارد استفاده
روش نگهدار
عمده ترین تفاوتی که این دو باهم دارند، میزان تفاوت در خلوص و کاربردها میباشد. درجه خلوص پایین، تصفیه نشدن، ید دار نبودن از دیگر تفاوت های این دو نمک است.
ایران دارای معادن نمک فراوانی است و جزو کشور های برتر تولید کننده نمک معدنی است. استانهای سمنان، قم و فارس از جمله بزرگترین تولیدکنندگان مصارف نمک صنعتی و معدنی در کشور هستند. فرآیند استخراج نمک از معادن کار سختی بوده و بعد از استخراج نیز برای این که نمک مناسب در دسترس قرار گیرد، فرایند های مختلفی بر روی سنگ نمک انجام می گیرد. اما در هر صورت نمک ماده ایست که به طور کل قیمت مناسب تری نسبت به سایر مواد دارد. ماده ای پرکاربرد با قیمت مناسب و فراوانی بالا.
مطلب پیشنهادی: نمک صنعتی چگونه تولید می شود
تفاوت در روش نگهداری
به لحاظ شیوه نگهداری هم این دو نمک تفاوت زیادی با هم دارند. برای نگهداری نمک خوراکی لازم است که از ظروف شیشه ای با درب بسته استفاده کردو یا کیسه های پلاستیکی که هوا به داخل آنها نفوذ نکند. این کیسه ها و ظرف ها نباید به هیچ وجه در معرض نور آفتاب قرار گیرند.
آفتاب می تواند ید موجود در نمک را از بین ببرد. اما برای نگهداری و مصارف نمک صنعتی لازم نیست حساسیت زیادی به خرج دهید. روش نگهداری این نوع نمک ساده تر از نمک خوراکی است.
دستگاه آسیاب نمک
شیکر الک دستگاهی است که برای آسیاب کردن نمک از آن استفاده می شود. این دستگاه دارای یک موتور لرزاننده است که قابلیت نصب الک روی آن وجود دارد و با لرزش خود مواد موجود در الک ها را نسبت به ریزی و درشتی سرند می کند. دستگاه شیکر الک توانایی نصب ۵ عدد الک ۸ اینچ را دارد. که این کار با استفاده از گیره نگهدارنده برای محکم کردن الک ها انجام میگیرد.
مطلب پیشنهادی: مهم ترین منابع دریافت نمک در رژیم غذایی
با حرکت غربالی متناوب دو طرفه چپ و راست، سرعت الک کردن را افزایش داده و باعث جلوگیری از انباشته شدن سنگدانهها در هر سمت الک میشود.
انواع نمک صنعتی و کاربرد آنها
نمک صنعتی در انواع مختلف و در گرید های متفاوت وجود دارد. برخی از مهمترین انواع مصارف نمک صنعتی و معدنی عبارتند از: نمک صدفی، نمک پودری، نمک جاده، شکری، نمک شیلاتی ، نمک حفاری و نمک نخودی.
کاربردهای کلی مصارف نمک صنعتی
نمک برای دامپروری و دامداری
سنگ مصارف نمک صنعتی برای سختی گیری آب
برای استفاده در تصفیه خانهها
سنگ نمک صنعتی برای احیای رزین
استفاده سنگ نمک برای دیگ بخار و بویلر
درباره ویژگی های نمک حفاری بیشتر بخوانید.
نمک شیلاتی
این نوع نمک از نظر اندازه مابین گردو نخود قرار دارد. بزرگترین نوع مصارف نمک صنعتی بوده و از آن در صنایع مختلف استفاده میشود.
کاربردهای سنگ نمک شیلاتی
صنعت شیلات
در صنایعی همچون دباغی
چرمسازی
پنیرسازی
گندزدایی
اسیدسازی
سختی گیری آب
صافکاریهای فوقالعاده دقیق مربوط به قطعات ریز
احیای رزینهای غیر فعال شده
ذوب کردن برف و یخ جادهها ( به صورت مخلوط با شن یا ماسه)
نمک شکری
این نمک به لحاظ اندازه مطابق با اندازه دانه های شکر بوده و علت نامگذاری آن هم همین است. نمک شکری به عنوا نمک حفاری برای تهیه گل حفاری کاربرد دارد و البته پرمصرف ترین نوع مصارف نمک صنعتی هم است. کاربردهای دیگری که نمک شکری دارد:
فرآیند نمک سود کردن انواع گوشت بویژه گوشت
یخزدایی جادهها در فصول سرد سال
نمک صدفی
این نوع نمک دارای دانه هایی است که درخشندگی و شفافیت بالایی داشته و از لحاظ اندازه شباهت زیادی هم به نمک تصفیه شده دارد. این نمک با نام نمک صدفی شناخته میشود.
کاربرد های نمک صدفی
صنایع تصفیهسازی
دباغی
لبنیاتسازی
آرایشی و بهداشتی
نمک نخودی
نوع دیگری از مصارف نمک صنعتی، نمک نخودی است که سایز متفاوتی با سایر نمکهای صنعتی دارد. سایز دانههای این نمک کمی کمتر از دانه نخود بوده و به همین علت به آن نمک نخودی گویند. از این نمک برای تهیه محصولات غذایی در مراحل اولیه استفاده میشود. کاربرد دیگری نمک نخودی استفاده از آن برای ساخت نمک ظرفشویی است.
نمک پودری
در میان نمکهای صنعتی، ریزترین سایز نمک مربوط به نمک پودری است. ساختار ریزی که این نمک دارد موجب شده تا رطوبت را به مقدار زیاد به خود جذب کند و سریعا کلوخه شود.
صنایع آجیلسازی
ضد یخ سازی
کاغذ سازی
اسید و کلرسازی
در خوراک طیور
کارخانجات تولید مواد اولیه
سنگ نمک خوراکی پودری کاربرد زیادی برای ذوب کردن برف و یخ در جاده ها دارد و از این نمک در فصل زمستان برای برفروبی و یخ زدایی استفاده می گردد. نمک جاده نام دیگری از این مصارف نمک صنعتی است.
خواص نمک
در ادامه برخی از خواص نمک را بررسی می کنیم
استفاده از نمک در کارخانجات تولید مواد شیمیایی، کاربرد زیادی دارد
کارخانه های تولید گاز کلر
کارخانه های تولید سودسوز آور
کارخانه های تولید کننده کربتات سدیم
نمک صدفی ۱۲۰ و ۱۳۰، نمک صنعتی مش ۱۰۰ و مصارف نمک صنعتی مش ۹۰ نوع دیگری از نمک ها هستند که اندازه دانه های آنها بر اساس نامشان است. مثلا نمک مش ۱۰۰ دارای دانه هایی به اندازه ۱۰۰ بوده که از دانه های شکر کمی بزرگتر است.
یا دانه نمک مش ۹۰ شامل دانه هایی است که ریز تر از نخود هستند. دانه هایی یکسان و منظم. کاربرد هر کدام از این نمک ها بر اساس اندازه ای که دارند متفاوت خواهد بود و در صنایع مختلف از آن ها استفاده می شود. ممنون از شما که تا انتهای مقاله مصارف نمک صنعتی همراه ما بودید.
به مطالعه ادامه دهید: شناخت انواع نمک و ویژگی های هرکدام