دو کاربرد صنعتی برای نمک خوراکی: نمک یکی از پرکاربرد ترین مواد خوراکی می باشد که در صنعت نیز از آن استفاده می شود. ترکیب اصلی این ماده به صورت سدیم کلراید NaCl است. اما در این میزان سدیم و سایر ترکیبات، تفاوت هایی در هر نوع نمک وجود دارد.
بر این اساس ، نمک را به دسته بندی های مختلفی تقسیم کرده اند. یکی از رایج ترین نوع دسته بندی، تقسیم شدن انواع نمک بر اساس سایز می باشد. با تقسیم کردن نمک بر اساس سایز ، این ماده در دو دسته اصلی خوراکی و صنعتی تفکیک می شود.
فهرست مطالب
ساختار کلی نمک و دسته بندی آن
دو کاربرد صنعتی برای نمک خوراکی: نمک ، نوعی یون حاصل از ترکیب یک اسید و باز تشکیل است و از نظر الکتریکی ، ماده ای خنثی می باشد . از لحاظ خلوص ، به دو دسته تصفیه شده و تصفیه نشده تقسیم می گردد . نوع تصفیه نشده دارای ناخالصی های زیادی از جمله ارسنیک ، منیزیوم و … است .
نوع تصفیه شده عاری از اینگونه ناخالصی ها بوده و عمدتا حاوی سدیم کلراید خالص است . گاهی اوقات ، به نمک های تصفیه شده ، ید اضافه می کنند که این ترکیب بهترین نوع نمک برای مصرف خوراکی را به وجود می آورد . نمک یددار تصفیه شده می تواند کمبود ید بدن را جبران کرده و نقش موثری در کنترل بیماری های تیروئیدی داشته باشد .
همچنین می توان این دسته بندی را بر اساس سایز دانه های نمک نیز انجام داد . نمک هایی با دانه های درشت تر ، معمولا به عنوان نمک صنعتی کاربرد دارند . نمک های ریزتر از جمله نمک دریایی ، برای مصارف خوراکی معرفی می شود .
کاربرد صنعتی نمک خوراکی
دو کاربرد صنعتی برای نمک خوراکی: نمک صنعتی معمولا دارای دانه های درشتی می باشد . این نوع نمک به نوبه خود دارای زیر شاخه های متعددی می باشد که هر زیر شاخه ، با داشتن ترکیبات و سایز خاص ، برای مصار ف ویژه ای مورد استفاده قرار می گیرد . به عنوان مثال ، نمک شکری و نمک جاده ، مهم ترین انواع نمک خوارکی هستند که کاربرد صنعتی دارند. از این ترکیب برای یخ زدایی و حذف کردن تاثیر یخ روی جاده ها استفاده می شود . این نوع نمک ها دارای مش ۱۱۰ ، ۱۲۰ و ۱۳۰ هستند .
علاوه بر این ، نوعی از نمک پودری نیز با نام نمک صنعتی شناخته می شود . این ماده گرچه مش بسیار کمی دارد ؛ اما قابلیت مصرف را نداشته و از آن نیز برای مصارف شهرداری استفاده می کنند . از نمک پودری برای مصارف خوراکی دام و … نیز استفاده می شود.
نمک خوراکی و شرایط استفاده از آن
نمک تصفیه شده با خلوص بالای ۹۹ درصد ، نمک خوراکی نام دارد . نمک طعام نام دیگر این ماده بوده که دارای مزه ای شور و سختی کم است . این ماده در انتقال پیام های عصبی بدن نقش موثری دارد . علاوه بر این ، انواعی از نمک تصفیه شده مثل نمک ید دار ، در تعادلات هورمون تیرویید در بدن نیز نقش دارند .
در سال های اخیر ، مصرف برخی دیگر از انواع نمک خوراکی نیز رواج پیدا کرده است . از جمله آن می توان به نمک هیمالیا اشاره نمود . این نوع نمک با دارا بودن مقادیر نسبتا زیاد از آهن ، به رنگ صورتی دیده می شود .
نمک مورد نیاز بدن را می توان روزانه از طریق افزودن به مواد غذایی ، دریافت نمود . مصرف مقادیر مجاز روزانه نمک بر اساس وزن بدن سنجیده شده و مصرف مقدار اصولی آن هیچگونه عوارض مخربی ایجاد نخواهد کرد.
مطلب پیشنهادی: تشخیص نمک تقلبی
نحوه تفکیک و دو کاربرد صنعتی برای نمک خوراکی
این دو نوع نمک در اصل تفاوت چندانی ندارند . هر دو دارای خصوصیات مشابهی می باشند . به عنوان مثال ، نمک صدفی با نمک خوراکی کاملا شبیه به هم هستند . تفاوت اصلی زمانی ایجاد می شود که محصول به مرحله فیلتراسیون و تصفیه می رسد . نمک خوراکی با درصد بالایی فیلتر شده و تصفیه می شود . به نحوی که خلوص آن به ۹۵ الی ۹۹ درصد می رسد . در نتیجه کانی ها و املاح مضر آن برای بدن حذف می شوند.
بیشتر بخوانید: شهرهای تامین کننده نمک در ایران
این درحالیست که نمک صنعتی فیلتر نمی شود . بلکه به صورت دانه درشت و بدون اسیاب شدن ، برای کارخانه ها ، تولیداتی ها و دامداری ها ارسال می گردد . در نتیجه تا حدودی می توان گفت که نمک صنعتی معمولا از نمک خوراکی داری مش بزرگ تری است .
نمک سنتی چیست
در سال های گذشته ، برای تهیه نمک خوراکی از روش های سنتی تری استفاده می شد . در این شرایط ، سنگ نمک را اسیاب کرده ، به آن مقادیری ید اضافه می کردند و این نمک برای مصارف خوراکی مورد استفاده قرار می گرفت . این روش از نظر علمی تایید شده نیست . چرا که برخی املاح سنگین کماکان در بدن باقی می مانند .
حضور این املاح سنگین موجب رسوب آن ها در بافت های حساس بدن مثل کلیه شده و می توانست منجر به ایجاد برخی مسمومیت ها در طولانی مدت شود.
بیشتر بخوانید: نمک خوراکی چه کاربرد هایی دارد
نحوه تصفیه اصولی نمک صنعتی برای تبدیل به نمک خوراکی
با پیشرفت علم ، این اگاهی ایجاد شد که نمک های صنعتی برای مصارف خوراکی باید تحت پردازش بیشتری قرار بگیرند . در این شرایط ، مراحل شامل اسیاب کردن سنگ نمک ، انحلال ان در اب جهت تولید محلول اشباع ،خارج کردن تمامی مواد نامحلول از آن ، عبور محلول از فیلتر های متعدد و سانتریفوژ ها ،افزودن ید ، خشک کردن و بسته بندی می باشد.
عبور از تمامی این مراحل ، کمک می کند که نمک صنعتی تمامی ناخالصی های خود را از دست بدهد . در این شرایط ، می توان آن را برای مصرف غذایی استفاده نمود ؛ در عین حال ، مصرف استاندارد آن باعث رسوب در بافت های بدن از جمله کلیه و ارگان های دیگر نخواهد شد. ممنون از شما که تا انتهای مقاله دو کاربرد صنعتی برای نمک خوراکی با ما همراه بودید.
به مطالعه ادامه دهید: نمک طبی خوراکی چیست